Alles over sport logo

FAQ sport en kind: hoe help je je kind omgaan met teleurstelling?

In samenwerking met Joyce Jansen geven we hier antwoord op veelgestelde vragen over je kind en sport. De vragen zijn afkomstig van ouders van jonge topsporters maar zijn ook voor ouders van ‘gewone’ sporters herkenbaar.

Vraag

Na een nederlaag heeft mijn kind geen zin meer, na zoveel investering van alle kanten. Tot hoe ver kan ik gaan met pushen om door te gaan?

Antwoord Joyce Jansen

Kinderen stoppen met sport zodra zijn te weinig plezier ervaren, de nadruk teveel op winnen ligt of er te weinig vooruitgang wordt geboekt. Trainers/coaches hebben in veel gevallen een belangrijke invloed. Maar ook als ouder kan je eraan bijdragen dat je kind weer meer plezier gaat ervaren, waardoor ze minder snel zullen afhaken.

Help je kind om zijn/haar eigenwaarde te versterken en leg vooral de nadruk op het feit dat je kind persoonlijke vooruitgang boekt in plaats van op het winnen of verliezen van een wedstrijd.

Vaak vragen ouders na afloop van een wedstrijd ook meteen: ‘Heb je gewonnen?’. Daardoor gaat een kind dit zelf ook steeds belangrijker vinden en kan het zijn of haar motivatie kwijtraken wanneer het meerdere keren achter elkaar een wedstrijd verliest. Je kan beter dit soort vragen stellen: ‘Heb je lekker gespeeld?’, ‘Wat heb je geleerd van deze wedstrijd?’, ‘Wat zei de trainer na afloop van de wedstrijd?’, ‘Welk deel van de wedstrijd vond je het leukst en waarom?’ of ‘Merk je dat je steeds beter wordt?’. Op deze manier ligt de focus minder op het resultaat en meer op de persoonlijke vooruitgang.

Je kent je kind zelf het best. Sommige kinderen hebben wat meer ‘druk’ van buitenaf nodig om door te gaan met iets, anderen juist weer niet. Als je kind hier behoefte aan heeft, is het zeker goed om niet te snel mee te gaan in zijn of haar verminderde motivatie. Motiveer je kind juist en help het meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Wanneer een kind echt niet meer wil, is het goed om dit bespreekbaar te maken met de coach. Soms kan een sportpsycholoog hierin ook een rol van betekenis spelen, deze brengt met de sporter in kaart waar de verminderde motivatie vandaan komt. Soms lijkt dit namelijk door nederlagen te komen, maar komt dit vooral voort uit het verminderde zelfvertrouwen van de sporter.

Samen met de sportpsycholoog kan er dan gewerkt worden aan het vergroten van de motivatie, het versterken van de eigenwaarde en het zelfvertrouwen en het leren stellen van juiste doelen.

Misschien heeft jouw kind de lat voor zijn of haar sportprestaties wel veel te hoog gelegd en ontstaan er daardoor teleurstellingen en frustraties. Door de mentale weerbaarheid van de jonge sporter te vergroten, kan sporten weer veel leuker en plezieriger worden en help je je kind omgaan met teleurstelling!

Lees meer

Foto: Billie

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
opinie
ouderbetrokkenheid