Alles over sport logo

Een verlegen kind en sport

Niet elk kind rent enthousiast het veld op tijdens de allereerste dag bij de nieuwe voetbalclub. Sommige kinderen vinden het eng om aansluiting te zoeken bij andere kindjes of contact te maken met volwassenen.

Verlegenheid is een karaktereigenschap en kan niet ‘verholpen’ worden. Wel kan je een verlegen kind leren omgaan met zijn verlegenheid en zorgen dat het er in het dagelijks leven niet door wordt gehinderd.

Veel mensen denken dat een verlegen kind een slecht zelfbeeld heeft of een gebrek aan zelfvertrouwen, maar dat hoeft niet zo te zijn.  Een verlegen kind heeft gewoon meer tijd nodig om bekend te raken met nieuwe gezichten en ziet niet zomaar iedereen als vriend.

Sport kan je kind helpen om uit zijn schulp te kruipen en makkelijker contact te leggen. Verwacht van een verlegen kind niet dat het spontaan op de voorgrond zal treden, maar je kan het wel stimuleren om onbelemmerd mee te doen met het spel.

Over welke sport het meest geschikt is voor een verlegen kind, lopen de meningen uiteen. Zet je je kind juist op een teamsport, om te leren samenwerken met andere kindjes, of is dit te veel gevraagd? En hoe zit het met één-op-één sporten als tennis? Een verlegen kind en sport: wat kies je en hoe?

Sportkeuze

Het is bewezen dat teamsporten kinderen helpen uit hun schulp te kruipen. Omdat het bij teamsporten om de prestatie van de groep gaat en niet van een individu, ligt er minder nadruk op de terughoudende kleine sporter.

Aan de andere kant kan een teamsport voor een verlegen kind erg overweldigend zijn.

Een één-op-één sport ligt een verlegen kind mogelijk beter. Hier leert een kind met anderen samenwerken, zonder als een nieuwe gup in een grote school uitbundige visjes te worden gegooid. Je kind krijgt bij een sport als tennis de kans om zelf een prestatie neer te zetten, zonder dat alle aandacht enkel op hem of haar is gevestigd.

Begin de zoektocht naar een sport in ieder geval altijd bij je kind: wat wil je kind doen? Wil je kind heel graag op bijvoorbeeld voetbal, zoek dan een manier om het langzaam te laten wennen aan de groep. Zo zou je de eerste weken bij de training kunnen blijven en dit dan langzaam afbouwen. Laura Cross hielp haar dochter op deze manier beginnen met danslessen.

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders, Thuis - in en om huis
Kinderen
tips
in beweging brengen, ouderbetrokkenheid