Alles over sport logo

Drie misverstanden van ouders over de fysieke vaardigheden van hun kind

Onder ouders bestaan nog steeds misverstanden over de invloed die zij hebben op het aanleren van fysieke vaardigheden van hun kinderen, volgens de Canadese website Active for Life.

Misverstand 1

Kinderen hebben geen hulp nodig bij aanleren vaardigheden

Spelen is voor kinderen cruciaal. Spelen wordt ook wel ‘het werk van een kind’ genoemd. Het is zo belangrijk, dat de Verenigde Naties het hebben opgenomen als een basisrecht voor kinderen.

Kinderen moeten verschillende spellen doen om al hun vaardigheden te ontwikkelen. Zorg er als ouder voor dat je kind de mogelijkheid heeft om zichzelf te ontplooien. Alleen, samen met vriendjes of samen met jou. Bekijk hier een lijst van spellen die zowel leuk, als leerzaam zijn.

Misverstand 2

Leraren en coaches leren mijn kind alle benodigde vaardigheden

Ouders zijn zich soms niet bewust van hun eigen belangrijke rol als leraar. Niet alleen op het gebied van school, maar ook zeker op het gebied van beweging. Je hoeft je kind geen topatleet te maken, maar het aanleren van belangrijke fysieke vaardigheden gebeurt vooral thuis. Spelen is ook hier weer het toverwoord. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Misverstand 3

Mijn kind is geen geboren atleet, dus sport is minder belangrijk

De hersenen ontwikkelen zich door hetgeen waar ze mee in aanraking komen. Dus als je je kind veel actief laat zijn, zal dit deel van het brein zich ontwikkelen. Oefening baart kunst.

Het maakt niet uit of je kind sportief is aangelegd of niet, het aanleren van fysieke vaardigheden is voor ieder kind van groot belang. Het maakt deel uit van de algemene ontwikkeling van ieder mens.

Sterker nog, hoe meer je kind kan, hoe zelfverzekerder het zal zijn. En hoe leuker bewegen voor je kind wordt. Niet alleen op jonge leeftijd, maar voor de rest van zijn of haar leven.

Motorische vaardigheden per leeftijd

Maar wat kan je kind dan op een bepaalde leeftijd? Lees hier over de motorische vaardigheden van kinderen van:

Foto: Jim Pennucci

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
public
ouderbetrokkenheid