Alles over sport logo

Doorzettingsvermogen stimuleren: de groei-mentaliteit

Als je kind eindelijk de basketbal door de ring geworpen krijgt, wat zeg je dan? Roep je enthousiast ‘Zo, jij bent goed in basketbal!’ of zeg je ‘Je hebt vast heel hard geoefend om dát te kunnen.’ Je keuze kan veel verschil maken.

Kan je je het best vinden in de tweede uitspraak, dan voed je jouw kind waarschijnlijk op met een groei-mentaliteit. Dit betekent dat je de nadruk legt op doorzettingsvermogen. Je leert je kind dat je door hard werk veel kan bereiken en leren. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat je kind zich wil inzetten voor de activiteit, omdat deze belangrijk of leuk is.

Kinderen met een groei-mentaliteit geloven dat hun vaardigheden kunnen veranderen en verbeteren en niet van jongs af al vast staan. Dit staat tegenover de mentaliteit van kinderen die altijd alleen maar gecomplimenteerd worden op hun natuurlijke aanleg en kunnen, en niet op hun inzet. Zij zijn zich minder bewust van hun eigen capaciteit om te leren en tonen daarom mogelijk ook minder doorzettingsvermogen. Waarom zou je tenslotte enorm je best doen, als toch al vast staat wat voor jou te hoog gegrepen is?

Hoe jij reageert op de prestaties maar ook de problemen van je kind kan dus een groot verschil maken. Je kan doorzettingsvermogen stimuleren. Leer je kind dat het door iets te oefenen en te blijven doen beter kan worden en zijn of haar doelen kan bereiken en waarschijnlijk zal het de rest van de middag met een voetbal in de tuin staan tot het wél 5 keer kan hooghouden.

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
opinie
in beweging brengen, ouderbetrokkenheid