Alles over sport logo

Buro Bloei over waarom juist schoolgaande kinderen moeten bewegen

Dat regelmatig bewegen goed is voor de gezondheid is inmiddels wel bekend. Fysieke inspanning, of het nu sporten is of fietsen naar school of werk, houdt je fit en zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt. Ook weten veel mensen dat regelmatig bewegen goed is voor je mentale gezondheid, het kan de symptomen van depressie verlichten en ook goed werken bij piekergedachten of ‘een druk hoofd’. Maar recentelijk zijn er steeds meer onderzoeken die laten zien dat sporten ook een positief effect heeft op concentratie en zelfs symptomen van ADHD bij kinderen kan doen verminderen.

Zo onderzocht een groep wetenschappers uit Amerika of de concentratie van kinderen op school zou verbeteren als ze voor schooltijd eerst een uurtje gymnastiek zouden hebben. Wat bleek? Zowel ouders als leerkrachten gaven aan dat de deelnemers zich beter konden concentreren en minder druk gedrag lieten zien.

Concentreren

Ook in Nederland is er een dergelijk onderzoek uitgevoerd. Onderzoekers uit Groningen onderzochten tien jaar lang kinderen op verschillende scholen in Nederland. Zij vonden dat kinderen die over goede bewegingsvaardigheden beschikken, beter presteren op school.

Zij denken dat dit komt omdat regelmatig bewegen voor een betere doorbloeding van de hersenen zorgt. Ook wordt bij complexe bewegingsvaardigheden gebruik gemaakt van dezelfde hersengebieden als bij hogere cognitieve functies (die je nodig hebt voor schools leren).

Je zou dus kunnen zeggen dat je met sporten en bewegen dus ook je hersenen traint! Wij krijgen in onze praktijk heel veel schoolgaande kinderen (met name tussen 12-16 jaar) die grote problemen hebben met concentreren. Een van de reden is verhoogde afleiding door bijvoorbeeld telefoon en computer, maar deze groep sport vaak ook niet meer op een club.

Vaak is dan onze eerste tip, ga meer bewegen. Neem pauzes tijdens het leren en maak even een wandeling of ga hardlopen. Probeer fysieke activiteiten als sporten te zien als een onderdeel van je dagelijkse routine, net als eten. Het houdt namelijk niet alleen je lijf gezond, maar ook je hoofd!

Lees meer

Foto: Patrick

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Onderwijs, Thuis - in en om huis
Kinderen
public
opinie
in beweging brengen