Alles over sport logo

Buro Bloei: Hoera! Wifi-storing op de camping

De scholen zijn deze week weer begonnen na een heerlijk 6 weken zomervakantie waar er volop werd gezwommen, gevoetbald, gebadmintond en gelezen, of toch niet?

De opmars van de iPad was ook aan de rand van het zwembad goed zichtbaar. Ik spotte een groot aantal kinderen die, weliswaar buiten en onder een parasol, met gemak twee uur lang aan het gamen waren dankzij de snelle wifi op de camping. Totdat deze vanwege een storing eruit lag, paniek alom! Niet alleen bij de kinderen, die zich uiteindelijk gewoon weer in het zwembad stortten, maar vooral bij de ouders.

Spelen uit verveling

Met rode hoofden van opwinding gingen ze verhaal halen want ‘ik heb de camping geboekt vanwege de wifi’ en ‘hoe kan ik nu werken?’. Toen na drie dagen wifi-storing er nog geen oplossing voor handen bleek verstomde het protest. Ouders gingen uit verveling met hun kinderen balletjes overgooien in het zwembad, tafeltenissen en voetballen.

En wat bleek? Ze vonden het nog leuk ook! Vaders die de competitie aangingen met hun kinderen voor het beste bommetje, moeders die dan toch maar mee gingen doen met de aquagym. Er werden kaartspelletjes uit de tas getrokken, er werd gelachen, gesport en contact gemaakt. Toen na een week het wifi probleem was opgelost was er opluchting. Niet omdat er weer gemaild kon worden, maar vooral ook omdat het zowaar helemaal niet zo moeilijk bleek, een week ‘offline’ zijn.

Moraal van dit verhaal: een gezonde afwisseling tussen online en offline spelen is niet alleen voor kinderen goed, maar ook voor ouders!

Tips

  • Probeer ’s avonds na 20:00 offline te zijn. Wél bereikbaar per telefoon, niet per app/mail;
  • Leg telefoons tijdens ontbijt/lunch/avondeten weg;
  • Laat kinderen met telefoon of iPod deze voor het slapen gaan op een vaste plek (in de woonkamer) leggen;
  • Stel (tijds)grenzen aan gebruik, zeker bij hele jonge kinderen (peuters) is de aanbevolen schermtijd kort (namelijk maar 30 minuten per dag);
  • Ga eens samen een bordspel doen of stel een ‘schermloze’ zondag in (voor het hele gezin), niet alleen ouders ergeren zich aan kinderen die te vaak en te lang gamen, ook kinderen vinden het vervelend als ouders teveel aandacht hebben voor hun telefoon.

Lees meer

Foto: Mikael Wiman

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
public
opinie
ouderbetrokkenheid