Alles over sport logo

Buitenspelen in Den Haag

Het vinden van een veilige en leuke plek in de stad waar je kind ongestoord kan buitenspelen, is soms lastig. Maar absoluut niet onmogelijk! Na Amsterdam en Rotterdam is deze week Den Haag aan de beurt.

1. ‘t Speelduin

Midden in de duinen ligt de natuurlijke speeltuin ‘t Speelduin. In deze speeltuin staan toestellen waar kinderen zichzelf kunnen uitdagen, maar er liggen en staan ook keien en boomstammen om mee te spelen. De inrichting van de speeltuin is toen deze rond 2012 is vernieuwd, bepaald door de jeugd uit de buurt. De ondergrond van de speeltuin bestaat uit zand, dus als je thuiskomt even de kleren en schoenen uitkloppen en onder de douche!

2. Speelbos Robin Hood

Speelbos Robin Hood ligt in het Haagse Bos en is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het speelbos is aangelegd door Staatsbosbeheer. Kinderen kunnen hier klimmen en klauteren in de geest van Robin Hood en zijn vrienden. Een uitkijktoren, een kabelbaan en avontuurlijke routes bepalen dit speelterrein. Maar ook spelen met water en vies worden in de natuur horen in dit speelbos. Het speelbos is overzichtelijk, zodat je je kinderen goed in de gaten kunt houden. Iets verderop ligt het speelterrein Huttenbos, waar, zoals de naam al doet vermoeden, hutten bouwen central staat. Kijk op de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie.

3. Natuurspeeltuin Zuiderpret

Kaplaarzen aan en droge kleding mee! Zo kondigt natuurspeeltuin Zuiderpret zichzelf aan op de website. Dan weet je als ouder natuurlijk genoeg: water, zand en modder. Er is een speelterrein voor kinderen tot 6 jaar en een speelterrein voor de oudere kinderen. De planten met bloemen en kruiden trekken vlinders en bijen aan, terwijl de vruchten en bessen aan de bosjes en bomen veel vogels lokken. Heuvels en kuilen met loopbruggen en uitkijktorens dagen kinderen uit om dit natuurlijke plekje te ontdekken. Het water in de stromende beek komt ongeveer tot enkelhoogte. Voor de ouders zijn er zitjes om vanuit daar je kinderen in de gaten te houden. Aan het eind van de dag kun je handen en voeten wassen bij het aanwezige kraantje. Meer informatie vind je op de website van Zuiderpret.

4. Speeltuin de Verademing

De Verademing is een speelterrein op de plek van een voormalige vuilverbranding. Het terrein is in 2004 geopend. Er zijn onder andere een voetbalkooi, jeu de boulesbanen, tennisbaan, basketbalveld een paardenstal, waterspeelplaats en speeltuin te vinden. In het park is een kantine aanwezig, net als kleedkamers. De meeste velden zijn op werkdagen te huur en worden in het weekend gebruikt door voetbalvereniging SC Remo. Om het park heen ligt een asfaltpad, waar je goed op kunt rolschaatsen, skaten of fietsen.

5. Speelplek Spaarwaterstraat

Deze speelplek ligt tussen huizenblokken in het centrum. Er zijn speeltoestellen, maar ook een grasveld en een verhard veld om balspellen te spelen. De Krajicek Foundation knaptte de playground op in 2014. Op vaste tijden kan er speelgoed worden geleend bij een Haags Hopje. Dit is een plek in de speeltuin waar kinderen sport- en spelmateriaal kunnen lenen op vertoon van een lidmaatschapspas. Het aanbod is groot. Zo zijn er onder andere springtouwen, skelters of een voetbal te krijgen. Lid worden kan door je kind in te schrijven bij een Haags Hopje, wel moet één van de ouders hierbij aanwezig zijn. Legitimatie is verplicht. De speelplek Spaarwaterstraat is niet de enige plek waar een Haags Hopje te vinden is.SaveSaveSaveSave

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Openbare ruimte
Kinderen
public
beweegvriendelijke omgeving