Alles over sport logo

Buitenspelen in de stad, deel 1: Amsterdam

Het vinden van een veilige en leuke plek in de stad waar je kind ongestoord kan buitenspelen, is soms lastig. Maar absoluut niet onmogelijk! In dit artikel vijf plekken om (gratis!) te ravotten in onze hoofdstad Amsterdam.

1. Speeltuin Amstelpark

Het Amstelpark is aangelegd voor de Floriade van 1972. Nationale en internationale inzendingen uit dat jaar bepalen nog steeds de inrichting van dit park. De gratis speeltuin in het Amstelpark is het hele jaar door geopend. Er zijn volop glijbanen en klimtoestellen waar je kinderen zich kunnen uitleven. Ook is er een kinderboerderij en een uitgestrekt grasveld met picknickbanken. Daarnaast zijn er (betaalde) attracties zoals botsbootjes en is er een snackbar op het terrein. Kijk op de website van speeltuin Amstelpark voor meer informatie en openingstijden van de attracties en snackbar.

2. Natuurspeeltuin Plan West

Midden in stadsdeel de Baarsjes ligt natuurspeeltuin Plan West. Om de natuurspeeltuin in te komen, moet je een poort door in de Van Speijkstraat. Het is even goed zoeken ter hoogte van nummer 65a! De speeltuin is in 2007 geopend. Omwonenden en kinderen zijn vanaf het begin betrokken bij de aanleg en het onderhoud. Er zijn onder andere een klimrots, een speelveld van 400 vierkante meter, watervallen en boomhutten. Je kinderen kunnen hier naar hartenlust klimmen en klauteren. De toegang tot deze unieke speelplek midden in Amsterdam is gratis en er zijn zelfs toiletten aanwezig.

3. Speeltuin Sloten

De Speeltuin Sloten bestaat al sinds 1921. Enkele bewoners van het dorp vonden buitenspelen voor de jeugd (toen al) onverantwoord. Dit omdat de enige weg van Amsterdam richting Schiphol destijds door Sloten liep. Midden in het oude dorp ligt daarom nu een veilig afgeschermde plek waar kinderen nog steeds ongestoord kunnen spelen. Je kind kan hier ook meedoen aan allerlei leuke activiteiten. Er is een toiletgebouw aanwezig, zodat je kind zich hier urenlang kan vermaken zonder dat je naar huis hoeft vanwege hoge nood. Er is ook een kantine aanwezig. De toegang is gratis en de speeltuin is (bijna) het hele jaar open. Kijk op de website van Speeltuin Sloten voor meer informatie.

4. Speeltuin Frankendael

Park Frankendael ligt in Amsterdam Oost. In dit park is genoeg te doen voor kinderen. Zo is het levend kunstwerk ‘de Wilgenhouten Schepen’ bedoeld om op te klimmen, is er een waterpomp bij de scouting, een natuurspeeltuin en een gewone speeltuin, die herkenbaar is aan de hoge schoorsteen die er staat. Je kind zal deze schoorsteen zeker indrukwekkend vinden! Op deze plek zijn schommels, zandbakken en klimtoestellen te vinden. In het park vind je grote grasvelden waar je kunt picknicken en ook hier is een toilet aanwezig. De toegang tot het park en alle speelfaciliteiten is gratis. Op de facebookpagina van de speeltuin in Park Frankendael kun je meer lezen over het park en de faciliteiten.

5. Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is één grote openlucht sportplaats. Je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën en nog veel meer. Maar ook valt er genoeg te spelen. Zo zijn er speeltuinen te vinden bij de kinderzwembaden. Ook zijn de eilanden in de grote vijver van het Amsterdamse Bos omgetoverd tot een avonturenspeelbos. Deze speeleilanden zijn te bereiken via een zelf te bedienen pontje. Je kunt hutten bouwen en er is een kabelbaan. De toegang is gratis. Er is horeca aanwezig voor versnaperingen en er zijn openbare toiletten in het park. Kijk voor meer informatie op de website van het Amsterdamse Bos.

Tips van onze lezers

SaveSaveSaveSave

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Openbare ruimte
Kinderen
public
tips
beweegvriendelijke omgeving, in beweging brengen