Alles over sport logo

Buitenactiviteiten en sport voor ouderen

Met een kwartiertje per dag krijg je al voldoende vitamine D binnen. Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Er bestaan legio beweegprogramma’s, -interventies, -activiteiten en cursussen voor ouderen in de buitenlucht. Maar welke kies jij om ouderen in beweging te krijgen?

Met een reeks van zes artikelen maken we het aanbod voor ouderen overzichtelijk. In dit artikel zoomen we in op diverse buitenactiviteiten voor ouderen, beweegvormen en sporten.

Goldensports

Logo Erkende interventies

Samen buiten sporten in de buurt voor 55+. Stichting GoldenSports biedt de interventie GoldenSports aan. GoldenSports stimuleert senioren om meer te gaan bewegen. Op deze manier blijven ze langer gezond en ontmoeten ze leeftijdgenoten in de buurt. Belangrijke elementen van GoldenSports zijn: sport en bewegen in de buitenlucht, voor elk niveau geschikt, onder deskundige begeleiding, veel variatie in de trainingen, betaalbaar en vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de organisatie. Stichting Goldensport heeft in oktober 2017 een effect onderzoek gedaan.

“We zijn blij dat er zo duidelijk naar voren komt dat meedoen aan GoldenSports ervoor zorgt dat de deelnemers meer bewegen, een betere spierkracht en coördinatie krijgen en meer buurtgenoten leren kennen. Door samen te sporten met buurtgenoten komen de deelnemers vaker.” Aldus Leonie Everts van Goldensports.

Enkele cijfers:

  • Sociaal: 81% ontmoet nieuwe buurtgenoten en 84% sport vaker door het samen te doen.
  • Fysiek: 75% ervaart een verbeterde conditie en 64% ervaart een betere coördinatie.
    Lees meer over de uitkomsten van het effectonderzoek in de factsheet.

Lees meer over de interventie Goldensport en de aanpak in Amsterdam.

Stap je fitter

Logo Erkende interventies

Stapjefitter is een 18 weken durende interventie dat inspeelt op het verbeteren van de leefstijl, het zelfvertrouwen, de zelfwaardering en het uitbreiden van het sociale netwerk en mogelijk verbeteren van de Nederlandse taal. De doelgroep betreft re-integratie cliënten uit de participatieladder treden 1-2 met een ongezonde leefstijl – veelal met achterstand in kennis van de Nederlandse taal.

De trainingsvorm is in groepsverband. Deelnemers wonen daarbij wekelijks twee bijeenkomsten, bij voorkeur bij een buitensport vereniging. Bij Stapjefitter wordt door diverse organisaties samengewerkt, waaronder een lokale welzijnsorganisatie, en een re-integratiebedrijf en lokale sportorganisaties en -verenigingen. Deze interventie is beoordeeld als goed beschreven.

“Mensen die geregeld in aanraking komen met de natuur, voelen zich minder gestrest, hebben meer positieve gevoelens en brengen minder bezoeken aan de huisarts”, vertelt Bastiaan Verberne, projectleider Grijs, Groen & Gelukkig.

Elke stap telt

Logo Erkende interventies

‘Elke stap telt’ is een laagdrempelig wandeltrainingsprogramma voor 55-plussers waarbij het opbouwen van de conditie en het stimuleren van sociale contacten centraal staan. Bij de werving van deelnemers ligt de focus op ouderen die onvoldoende bewegen en/of niet tot nauwelijks participeren in de samenleving. Dankzij de verschillende instapniveaus en de persoonlijke opbouwplannen is de interventie echter ook geschikt voor sportieve 55-plussers. ‘Elke stap telt’ is beoordeeld als goed beschreven in de database Sport- en beweeginterventies. Het beweegprogramma is ontwikkeld door SportZeeland.

Beweegtuin voor ouderen

Doel van deze interventie is om ouderen, 70-plussers zowel mannen als vrouwen, woonachtig in of in de omgeving van een woonzorginstelling/verpleeghuis te laten bewegen in de buitenlucht. Het betreft hier ouderen met of zonder een lichamelijke en/of cognitieve beperking.

Een Beweegtuin bestaat uit beweegtoestellen en een beweegvriendelijke ingerichte buitenomgeving bij of in de nabijheid van een woonzorginstelling/verpleeghuis, buurtcentrum of gezondheidscentrum in de wijk. Onder begeleiding van een fysiotherapeut of activiteitenbegeleider voeren bewoners en ouderen uit de wijk beweegactiviteiten uit in de Beweegtuin. Door bij voorkeur 2x per week extra te bewegen in de buitenlucht treedt er een fysieke verbetering op en neemt ook de sociale interactie toe. De interventie ‘Beweegtuin voor ouderen’ is beoordeeld als goed beschreven.

Oldstars / Walking football

Logo Erkende interventies

Het primaire doel van OldStars is om mannen van 60 jaar en ouder bij elkaar te brengen, ze via Walking Football aan het sporten en bewegen te krijgen en gezondheidsonderwerpen (mentaal en fysiek) bespreekbaar te maken. Deelnemers raken actiever, hun leefstijl verbetert en hun gezondheid neemt toe. Veel (oudere) mannen hebben een passie voor sport en voetbal in het bijzonder. De 60-plussers krijgen via de deelnemende voetbalorganisaties uit de eigen regio een uitnodiging voor een voetbaltraining. Deze interventie is beoordeeld als goed beschreven.

Lees meer over de interventie Oldstars / Walking football, bekijk de Handleiding Walking Football van de KNVB of kijk het filmpje over de opstapcursus voor Oldstars Walking football.

Zorg voor bewegen

Logo Erkende interventies

Zorg voor Bewegen zijn beweeglessen, in de buitenlucht, in groepsverband die gegeven worden door een oefentherapeut Mensendieck/Cesar of fysiotherapeut. De sportlessen worden op verschillende niveaus gegeven aan mensen tussen de 18 en 85 jaar. De oefentherapeut of fysiotherapeut begeleidt de deelnemers in het (hard)lopen en in verschillende oefeningen die gericht zijn op spierversterking van het gehele lichaam, coördinatie en balans. Plezier in bewegen (krijgen) staat bij Zorg voor Bewegen centraal. Deze interventie is beoordeeld als goed beschreven.

Fit4Life

De Fit4life beweegtuin van IJslander is een laagdrempelige manier om ouderen in beweging te krijgen. De beweegtuin bestaat uit hoogwaardige RVS-toestellen, aangepast op de doelgroep en voorzien van duidelijke instructiebordjes. Voor ieder toestel zijn oefenvormen waardoor gewerkt wordt aan balans, coördinatie, kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Onder leiding van een professional, maar ook individueel, gaan ouderen gericht aan de slag. Naast positieve lichamelijke effecten, draagt de tuin ook bij aan interactie tussen deelnemers en dit heeft een positieve invloed op de sociale contacten.

Lees meer op de website van IJslander.

Sportdorp; Vitale kernen en buurten

Sportdorp: Vitale kernen en buurten “Een leven lang actief in de eigen omgeving”. Het succesvolle project Sportdorp uit de provincie Groningen is nu landelijk ontwikkeld tot de interventie “vitale kernen en buurten”. Met de interventie vitale kernen en buurten willen de 12 provinciale sportorganisaties, verenigd in Sportkracht12, niet alleen de leefbaarheid in dorpen en kleine kernen vergroten, maar ook in wijken en buurten van (middel) grote gemeenten. Sport en bewegen is daarbij het bindmiddel.

In een vitale kern of buurt spelen de bewoners en sportaanbieders een hoofdrol. Op basis van hun behoefte en ideeën wordt een vernieuwend sport- en beweegaanbod dichtbij de mensen gecreëerd. Samenwerking van sportverenigingen en andere lokale partijen in een buurt staat centraal. Het nieuwe sportaanbod wordt laagdrempelig aangeboden in de vorm van activiteiten, modules en flexibele lidmaatschappen. Zo kunnen zoveel mogelijk inwoners in een sportdorp (vaker) gaan sporten.

Actief en fit, ouderen in beweging op een Olga Commandeurplein

Bewegen voor ouderen is belangrijk, zo blijven ze fit en zelfstandig. 85 jaar en te oud om te bewegen? Nooit. Yalp en Olga Commandeur zorgen samen dat ouderen op een leuke manier in beweging komen. Dit doen zij op een speciale manier: met een toestel in de buitenruimte speciaal voor ouderen. In heel Nederland biedt Olga Commandeur, vitaliteitscoach en bekend als ex topsportster en van het tv programma Nederland in Beweging, een beweegprogramma aan op de Yalp toestellen en traint de lokale trainers om senioren te stimuleren om meer te bewegen. Want beweging is belangrijk… juist voor ouderen, maar moet vooral LEUK zijn!

Fitstap (voorheen WandelFit)

Logo Erkende interventies

Fitstap is een wandelprogramma van drie maanden. Onder begeleiding van erkende wandeltrainers worden beginnende wandelaars voorbereid op het behalen van een einddoel (bijvoorbeeld: af te leggen afstand tijdens een evenement). De wandeltrainers zorgen voor een verantwoorde opbouw van de trainingscyclus. Tijdens de trainingen werkt men onder professionele begeleiding aan techniek en wordt op een bewuste en blessureveilige manier gewerkt aan conditieverbetering. Na de afsluiting van het wandelprogramma wordt een passend vervolgaanbod gepresenteerd. Dit betekent in de praktijk dat men aansluit bij bestaande wandelgroepen of men lid wordt bij een wandelvereniging.

Fietsen

In vergelijking met andere landen is Nederland met zijn fietscultuur uniek. Fietsen kan op vele manieren (toerfietsen, wielrennen, mountainbiken, fietsen op een tandem, …) en individueel of in groepen. De Fietsersbond behartigt de belangen van 13,5 miljoen fietsen. Op hun website vinden ouderen informatie over de technische kant van de fiets, de mogelijkheden van fietsen en feiten & cijfers. Andere bronnen van inspiratie:

Wandelen

Wandelen kan op vele manieren en in vele vormen, denk ook eens aan Wandelfit, Sportief Wandelen, Nordic Walking, of de avondvierdaagse. De Koninklijke Wandelbond Nederland (KNWB) leidt wandeltrainers op om groepen te begeleiden. Op wandel.nl vinden ouderen veel informatie over georganiseerde wandeltochten, -reizen en nieuws over wandelen. Ook staat hier het Landelijke Wandelprogramma: een overzicht van de wandeltochten georganiseerd door de bij de KNWB aangesloten wandelverenigingen. Er is veel informatie te vinden over wandelpaden, -routes, stadswandelingen, pelgrimstochten of themapaden. Een klein overzichtje ter inspiratie:

Natuurlijk Bewegen te Barneveld

Elke 2e en 4e woensdag van de maand organiseert Natuurlijk Bewegen Barneveld een wandeltocht voor mensen met geheugenproblemen, licht dementerenden en hun mantelzorgers. Het startpunt is Boerderij het Molentje in Voorthuizen. Natuurlijk Bewegen Barneveld is onderdeel van Alzheimer Noordwest-Veluwe. Samen met Welzijn Barneveld en het IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid) organiseert deze werkgroep twee keer per maand een wandeltocht in de natuur. Dat gebeurt onder begeleiding van ervaren vrijwilligers en een gids van het IVN.

Blijf actief! (ONS Welzijn Ouderen)

Blijf Actief, ook bij dementie, is een beweegactiviteit in de regio Veghel van ONS welzijn in samenwerking met Alzheimer Nederland, afd. Oss-Uden-Veghel. Samen met anderen op een ontspannen wijze bewegen in de buitenlucht geeft niet alleen energie, maar is ook een prima mogelijkheid voor ouderen om contacten te leggen met anderen. Bovendien verbetert bewegen de stemming, zowel van mensen die aan dementie lijden als van mensen in hun directe omgeving.

Andere artikelen uit de reeks

Op de hoogte blijven van sport en bewegen voor ouderen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief ouderen van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Openbare ruimte
Ouderen
professional
praktijkvoorbeeld
in beweging brengen