Alles over sport logo

Buiten spelen zorgt voor weerbare en zelfstandige kinderen

Kom we gaan lekker buiten spelen! Uren heb ik het gedaan vroeger… Heerlijk vond ik het als klein (en groter meisje). Vooral om dan buiten in de (speel)tuin op een schommel te vertoeven. Nu zijn mijn billen vaak iets te breed om zich lekker te kunnen nestelen op het plankje, maar als het past dan ga ik er nog steeds voor! Wel samen met de jongste, anders kijken de mensen zo raar.

Ik heb het ook zo vaak gedaan met mijn eigen kids: samen schommelen terwijl ik een liedje voor ze zong. Ik word zo blij van het heerlijke gevoel in je buik, de wind door je haren, en het genieten van de bijna meditatieve ervaring van het herhalen – naar voren en naar achteren. Net als trampoline springen… ook zoiets dat ik graag deed, en nog doe (afhankelijk van de stevigheid van de trampoline..).

Favoriete spelletjes

Ik was een buitenkind, speelde graag samen met vriendjes en vriendinnetjes. Blikkie-trap, verstoppertje. Of we gingen rondjes fietsen op het plein. En stoep krijten, hoela hoepen, touwtje springen, knikkeren en hinkelen. O, wat een lol kon ik toch hebben! Ook kikkerdril vangen en spelen in hutten (binnen of buiten) was favoriet.

Niet geheel ongevaarlijk, want ik ben natuurlijk gerust wel eens in de brandnetels gestapt, door een wesp geprikt en in de bagger gevallen onder de rekstokken omdat ik toch niet zo heel handig was in koppeltje duiken met losse handen… Mijn favoriete plekken zijn het bos of het strand, liefst in de herfst of in de winter.

Ik ben blij dat ik het buiten-genot ook bij mijn kinderen terugzie. Vooral de jongste speelt graag buiten en heeft de grootste lol als het regent. Want dan kan hij met zijn laarzen in de plassen stampen. De oudste speelt liever samen met anderen buiten, of gaat met paardrijden graag naar het bos. Al zie ik bij beiden soms ook echt een schermpjesvoorkeur. Vooral als vriendjes of vriendinnetjes niet kunnen afspreken of als het slecht weer is buiten…

Concentratie

En dat zie ik ook geregeld als Kindercoach, bij de kinderen die bij mij in de praktijk komen. Hele verhalen hoor ik over Lego Chima films, Mindcraft, Momio, Moviestar Planet en nog meer van dat soort spelletjes en apps die je kunt downloaden.

Des te leuker om met die kinderen naar buiten te gaan. Met een bal overgooien op het grasveld en ondertussen tafels oefenen of vragen beantwoorden. Soms komen er ouders met een hulpvraag over kinderen die zich maar slecht kunnen concentreren op school. Als ik dan vraag of ze wel eens tv kijken of een spelletje doen op pc/tablet of smartphone, dan staan ze soms verbaasd over hoe goed die concentratie eigenlijk is… dan speelt er vaak een ander issue!

Buiten spelen, zo fijn en ook zo nodig en belangrijk! Belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid. Voor het opdoen van vitaminen (zuurstof en cel opbouw) en weerstand. Maar ook niet onbelangrijk: voor het opbouwen en ontwikkelen van spierkracht. Binnen mag je namelijk meestal niet fietsen, rolschaatsen of voetballen.

Weerbare en zelfstandige kinderen

Buiten doe je zulke andere ervaringen op dan binnen. Er zijn andere geuren en kleuren en materialen. Weersomstandigheden, ruimte, daglicht en ondergrond worden buiten anders ervaren dan binnen. Buiten ligt er van alles aan kosteloos materiaal, wat inspirerend kan zijn voor fantasie spel. Engeltjes maken in de sneeuw, met je blote voeten in het gras of op het strand. Dode of levende insecten onderzoeken. Op je eigen schaduw proberen te lopen: allemaal fantastische spelletjes die binnen niet kunnen.

Maar er zijn ook andere uitdagingen om aan te gaan. Want je valt buiten mogelijk best hard tijdens het rolschaatsen of fietscrossen. Gat in je broek/jurk of vieze kleren en schoenen tot gevolg. En met tennis of voetbal word je wel eens door een harde bal getroffen, dat doet zeer… even huilen en kusje erop! En bij hutten bouwen/bomen klimmen krijg je wel eens een tak tegen je aan. Dat is allemaal niet leuk en soms echt pijnlijk, maar het zorgt voor weerbare, zelfstandige kinderen en het vergroot het zelf-oplossend vermogen.

Heel veel spel dat binnen kan, kan ook naar buiten. Bij de BSO zie ik ook zo vaak leuke mooie buitenspeelmaterialen zoals vier op een rij en dammen/schaken. Allemaal van weerbestendige materialen gemaakt.

Als mijn kids weer eens last hebben van verveling roep ik vaak: ‘Ga lekker naar buiten! Daar is genoeg te beleven!’. Soms komt dan de reactie: ‘Ik heb geen zin…’, gevolgd door mijn: ‘Dan maak je maar zin!’. Een van de legendarische uitspraken van mijn moeder. En ze heeft en had gelijk!

Ter inspiratie