Alles over sport logo

Buiten spelen in het donker

Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. Maar mag jouw kind ook buiten spelen in het donker? De meningen van ouders zijn over dit onderwerp vaak erg verdeeld.

Ieder kind is anders, dus ouders weten natuurlijk goed of het verstandig is of niet als hun kind gaat buiten spelen in het donker. In welke buurt je woont speelt een grote rol, maar vooral of je vertrouwen hebt in je kind of hij of zij de gemaakte afspraken nakomt.

Winterperiode

In de zomermaanden is het geen enkel probleem om heerlijk naar buiten te gaan als kind, want dan is het lekker lang licht. In de huidige periode wordt het al rond half 5 donker en hebben kinderen als ze uit school komen maar een korte tijd om in het licht buiten te spelen.

Mogen jouw kinderen naar buiten in het donker? Dan kunnen zij verschillende spellen spelen met hun vriendjes in de buurt. Nachtwacht is een voorbeeld van een spel dat spannend en leuk is om te doen in het donker.

Nachtwacht

Nachtwacht is een zoekspel waarbij kinderen dierengeluiden moeten nadoen. Eén kind wordt aangewezen als nachtwacht. De andere kinderen krijgen een nummer en moeten zich verstoppen.

Als alle kinderen verstopt zijn, dan roept de nachtwacht een bepaald tijdstip. Roept de nachtwacht dat het 7 uur is, dan maakt het kind met nummer 7 een dierengeluid. De nachtwacht moet dan proberen het kind met nummer 7 dat het dierengeluid maakte te zoeken.

Als dit gelukt is, dan mag de nachtwacht een ander tijdstip roepen, zodat het volgende kind gezocht mag worden. Het spel is afgelopen wanneer de nachtwacht alle kinderen heeft gevonden.

In totaal kunnen maximaal 12 kinderen zich verstoppen (want de klok gaat niet verder dan 12 uur). Mochten er toch meer kinderen zijn die mee willen doen, dan kan er ook gekozen worden om niet alleen hele tijden te gebruiken maar ook bijvoorbeeld half 2 en half 4.

Lees meer

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Openbare ruimte
Kinderen
public
in beweging brengen