Alles over sport logo

Buiten spelen in de winter

Op een kille winterdag je kind naar buiten sturen.. het is geen aantrekkelijk idee. Zeker als de kleine nog niet alleen naar buiten kan en je zelf dus ook de kou in moet.

Toch raden we aan om jezelf en je kind goed in te pakken en de deur uit te gaan. Alle voordelen van buiten spelen die ’s zomers gelden voor buiten spelen, gaan ’s winters namelijk ook gewoon op. De koude dagen krijgen nog wel eens de schuld van de verkoudheid epidemie in de winter, maar dat is niet helemaal terecht.

De kans op verkoudheid is ’s winters groter doordat kinderen meer tijd binnen spenderen, in lucht die de hele dag gecirculeerd wordt. Bacillen worden zo de gehele dag verspreid en keer op keer ingeademd. Het is daarom juist goed om regelmatig een frisse neus te halen. Kinderen die veel buiten zijn, hebben bovendien een sterker immuunsysteem.

Buiten spelen als het regent

Zorg op regenachtige dagen voor een goed regenpak en regenlaarzen. Als je dicht bij huis speelt, kan je kind na afloop direct onder een lekkere warme douche stappen om weer door te warmen.

Het klinkt misschien als een raar idee, maar regenachtige dagen lenen zich perfect voor spelletjes met water, zoals een ballonnen- of waterpistool gevecht. Nat word je toch al!

Zandbakken zijn op dit soort dagen vaak grote modderpoelen. Voor jou als ouder betekent dat misschien een lading wasgoed en een hoop shampoo, maar een kind kan zich hier uren in vermaken. Denk bijvoorbeeld aan zandkastelen bouwen en waterwegen uitgraven.

Buiten spelen in de sneeuw

Het gebeurt niet vaak, dus juist daarom: naar buiten als het sneeuwt! Menig ouder heeft mooie herinneringen aan de witte winterse dagen. Bouw een iglo van sneeuwballen, maak sneeuwengelen, bouw een gigantische sneeuwpop en zoek de slee weer eens op.

Met een warme jas, een paar goede wanten en een leuke muts is buiten spelen in de winter geen enkel probleem!

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
in beweging brengen