Alles over sport logo

Buiten spelen gevaarlijk? Dat valt enorm mee.

Hoe vaak houd je niet gespannen je adem in wanneer je kind weer eens iets doet dat in jouw ogen behoorlijk riskant is? Of misschien betrap je jezelf er wel op regelmatig ‘Kijk je wel uit! Dat is hartstikke gevaarlijk!’ te roepen.

We worden als ouders steeds bezorgder en daardoor meer beschermend. Speelpleinen worden steevast voorzien van rubberen matten. Kinderen mogen niet meer alleen lopend naar opa en oma. Maar wist je dat er (in Amerika) per jaar nog geen 150 kidnappingen door vreemden plaatsvinden?

Dat betekent dat je kind ruim 600.000 jaar op de hoek van de straat zou moeten gaan staan, voor het, statistisch gezien, gekidnapt wordt.

Om deze getallen even in perspectief te zetten, hier een aantal dingen die in verhouding tot buitenspelen wél gevaarlijk zijn:

  • Je kind met de auto ergens heen brengen. Auto ongelukken zijn de voornaamste doodsoorzaak onder kinderen in de VS.
  • Depressie. Onder 10 tot 14-jarigen staat depressie in de top 3 doodsoorzaken.
  • Te weinig beweging. Hartproblemen staan vlak onder depressie op nummer 5.
  • Je kind langsturen bij opa en oma. Van alle jaarlijkse ontvoeringen in de VS, is 99,94% door de hand van familieleden of vrienden terwijl de kinderen bij opa en oma thuis zijn.

Dus laten we kinderen vooral de vrijheid geven om de wereld te verkennen en hun zelfstandigheid te ontwikkelen. Om lekker te spelen en bewegen, want daar word je immers blij van. Laat het idee dat buiten spelen gevaarlijk is, je er niet van weerhouden de kinderen lekker buiten te laten ravotten.

Als we bovenstaande data mogen geloven, dan zeggen we: pak voor een veiligere omgeving de fiets naar de sportvereniging in plaats van de auto. Leer je kind risico te herkennen in plaats van het ervoor af te schermen. Al doende, spelende en verkennende leren ze, zodat ze uiteindelijk in staat zijn de wereld zelf te navigeren.

Lees meer

Bron

Lees het volledige artikel van Free Range Kids hier.

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Openbare ruimte
Kinderen
public
in beweging brengen