Alles over sport logo

Alleen in het donker fietsen: 5 tips

We kunnen er niet meer onderuit: het wordt winter. En dus worden de dagen korter en fietsen kinderen vaak in het donker naar school of naar huis.

Bij veel ouders roept dit vragen en zorgen op. Kan dat wel? Wanneer is een kind oud genoeg om alleen in het donker te fietsen? Is het wel veilig?

Een aantal tips voor bezorgde ouders om het fietsen in het donker-‘probleem’ makkelijker te maken. Heb jij nog andere tips? Deel ze dan hieronder!

1. Fiets de route zelf

Pak zelf de fiets uit de schuur en fiets de route een keer op het tijdstip dat je kind de route fietst. Zijn er gevaarlijke kruisingen? Kan je kind door de bebouwde kom en zijn er rond die tijd nog veel mensen op straat? Als je bekend bent met de route, kan je beter een besluit nemen.

2. Maak duidelijke afspraken

Het is misschien wat streng, maar voor je eigen gemoedsrust én de veiligheid van je kind wel belangrijk. Spreek af dat je kind een vaste route fietst, geen luide muziek opheeft tijdens het fietsen en dat het eventueel even laat weten wanneer het op de fiets stapt.

3. Kijk naar je kind

Overweeg niet alleen de leeftijd voor je kind, maar ook het karakter. Is jouw kind een serieuze, oplettende 9-jarige of is het een dromer? En heel belangrijk: hoe denkt je kind er zelf over? Voelt je kind zich veilig onderweg en durft het alleen in het donker te fietsen?

4. Samen fietsen

Als je kind in het donker naar school of van de sportclub fietst, vraag dan na of er nog meer kinderen dezelfde kant op fietsen. Dan hoeft je kind niet alleen het donker door. Wijs je kind er wel op dat er op de fiets niet gestoeid mag worden en dat ze maximaal met z’n tweeën naast elkaar mogen fietsen.

5. Zorg dat je kind zichtbaar is

Winterjassen zijn vaak donker van kleur en vallen slecht op in het duister. Dit verhoogt het risico van een verkeersongeluk. Zorg daarom ook ’s winters voor kleding dat wél goed zichtbaar is voor andere verkeersdeelnemers, zegt Lisanne op winterjassen.com. Het is niet nodig je kind in een fluo-geel jasje te hijsen. Koop een jas met fluorescerende strips, of naai of plak deze er zelf op.

Let ook op de pasvorm van de jas. Je kind moet in de jas genoeg ruimte hebben om comfortabel beide handen aan het stuur te hebben, maar ook om over de schouder te kunnen kijken. Capuchons, hoewel warm, hinderen vaak het zicht. Een muts is dan een betere keuze. Tot slot is ook goede fietsverlichting natuurlijk enorm belangrijk!

Alleen in het donker fietsen, hoe sta jij daar tegenover?

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Openbare ruimte, Thuis - in en om huis
Kinderen
public
tips
in beweging brengen