Sluiten

Zwemveiligheid in Nederland 2016

Artikel

Publicatiedatum 23 november 2017

Hoe staat het met de zwemveiligheid in Nederland? Doen scholen nog steeds aan schoolzwemmen? En hoe noodzakelijk vinden wij zwemdiploma’s eigenlijk? Mulier deelt de laatste onderzoeken op het gebied van Nederland Zwemveilig.

Het aantal verdrinkingen in Nederland is sinds 1950 sterk gedaald. 86 Nederlanders zijn in 2016 aan een verdrinkingsongeval overleden, aldus cijfers van het CBS. In vergelijking met andere landen in Europa en wereldwijd, is de kans in Nederland op een verdrinking met dodelijke afloop relatief laag.

Zwemveiligheid: Verdrinkingscijfers

Verdrinkingen komen met name voor bij jonge kinderen (0-5 jaar) en ouderen (65+ jaar). Ook mensen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben een verhoogde kans om te verdrinken. Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een verdrinking is in 2015 naar 173 gestegen (2014: 144). Bijna de helft (46%) van het aantal ziekenhuisopnames betreft een kind (0-14 jaar).

In Nederland rapporteren verschillende registratiesystemen over verdrinkingsongevallen met en zonder dodelijke afloop. Hierdoor ontbreekt een totaaloverzicht. De meeste registratiesystemen zijn niet representatief en/of compleet. Oorzaken zijn vaak niet vastgelegd waardoor het onmogelijk is de risicofactoren van de verdrinkingen goed te benoemen. Lees er meer over in deze rapportage.

Minimaal een C diploma

Mulier onderzocht ook hoe Nederlanders aankijken tegen zwemdiploma’s. Nederlanders herkennen dat zwemmen in meer complexe situaties vraagt om meer gevorderde zwemdiploma’s

  • Voor overdekte zwembaden zonder stromingen of glijbanen vindt 8% een C-diploma noodzakelijk om daar veilig in te kunnen zwemmen.
  • Voor natuurlijk zwemwater is dat 26%.
  • Voor zwemmen in de zee vindt zelfs de helft – 52% – minimaal een C-diploma nodig.

Andere uitkomsten uit het onderzoek zijn:

  • 72% van de Nederlanders is het eens met de stelling ‘zwemmen verleer je nooit’. Tegelijk geeft meer dan de helft aan dat het belangrijk voor de zwemvaardigheid is om regelmatig te zwemmen.
  • 79% vindt dat schoolzwemmen weer verplicht aangeboden zou moeten worden op de basisschool.

Schoolzwemmen op de basisschool

De grote steden in Nederland – Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in het bijzonder – investeren nog jaarlijks grote bedragen in het schoolzwemmen. De belangrijkste reden: basisschoolkinderen minimaal een A-diploma bieden. Toch neemt het aandeel scholen en gemeenten dat schoolzwemmen aanbiedt, af. Anno 2016 biedt een derde van de basisscholen (32%) en gemeenten (30%) schoolzwemmen aan.

De belangrijkste reden om schoolzwemmen af te schaffen, is een gebrek aan financiering vanuit de gemeente. Gemeenten vinden dat de ouders verantwoordelijk zijn voor de zwemvaardigheid van kinderen. Zij zien slechts een ondersteunende rol voor school, gemeente en de overheid.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.