Sluiten

Zo motiveer je medewerkers om regelmatig te bewegen tijdens de werkdag

Tips

Publicatiedatum 4 december 2015

Regelmatig bewegen tijdens het werk is veel beter dan de hele dag zitten en stimuleert bovendien de creativiteit en productiviteit van werknemers. Tips en adviezen om medewerkers bewust te maken van het belang van bewegen gedurende de werkdag.

Bewegen is meer creativiteit en productiviteit

Op school, thuis en later op het werk: dat zitten de norm is, wordt er met de paplepel ingegoten.Tegelijkertijd stapelt het bewijs zich op dat dagelijks langdurig zitten een bedreiging is voor de gezondheid en op lange termijn chronische ziektes kan veroorzaken zoals diabetes en hart-vaatziekten. Het is dan ook zaak om werknemers te motiveren om meer te bewegen op de werkvloer, vindt adviseur Peter-Jan Mol van Kenniscentrum Sport: “Als werkgever hoef je geen angst te hebben dat meer bewegen op de werkvloer invloed heeft op de productiviteit. Integendeel: juist doordat veel werknemers het vooral van hun denkvermogen en creativiteit moeten hebben, zal het met enige regelmaat onderbreken van het zitten alleen maar positieve effecten hebben. De hersenen moeten gevoed worden met zuurstof. Spieraanspanning, bijvoorbeeld door af en toe te gaan staan of te bewegen, brengt de bloedcirulatie en daarmee de toevoer aan zuurstof op gang.”

Beweegmomenten inlassen

De tool Wat beweegt jou meet door een vragenlijst het zitgedrag van medewerkers en geeft tips en trucs om meer te bewegen tijdens het werk. Beweegmomenten zijn hét advies voor mensen die gedurende de werkdag vaak langer dan een half uur zittend (moeten) werken. Het is belangrijk dat zij het zitten één keer per half uur voor minimaal twee minuten onderbreken met staan en nog liever lopen. Dat kan bijvoorbeeld door:

 • Staand te telefoneren;
 • Naar een collega te lopen in plaats van mailen;
 • De trap te nemen in plaats van de lift;
 • Staand of wandelend te lunchen;
 • Te gaan staan als een collega aan het bureau komt voor kort overleg.

Bedrijfscultuur veranderen

Veelal bepaalt de cultuur binnen een bedrijf of dit soort gedragingen passen en toegepast kunnen worden. HR-professionals of leidinggevenden kunnen deze cultuur stimuleren.

Dynamisch werken en meer beweegmomenten inlassen kun je stimuleren door rekening te houden met de volgende punten:

 • Doorbreek de gewoonte.
  De werkomgeving is vaak ingericht op zitten en het is een ‘gewenning’. We denken er niet meer over na. Bedrijven kunnen stapsgewijs een dynamischer werkhouding stimuleren door de werkcultuur te veranderen van een ‘passieve’ naar een ‘actieve’ waarin lang zitten ‘not done’ is. Maak het voor werknemers mogelijk om staand te vergaderen of te lunchen, maar dring het niet op. Juist door de ‘keuze-architectuur’ te veranderen, maak je het werknemers makkelijk om het onbewuste zitgedrag te doorbreken. Stel ook mensen aan als ambassadeur, want zien bewegen, doet bewegen.
Illustratie ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Peter-Jan Mol)
 • Sluit aan bij een tastbaar en herkenbaar voordeel.Dat zitten op lange termijn niet goed voor de gezondheid is voor veel mensen een abstractie en een ver-van-mijn-bed-show. Benoem daarom naast de gezondheidsvoordelen op de lange termijn vooral de winst die op korte termijn valt te behalen, zoals: meer energie aan het einde van de dag en een vitaal gevoel. Door werknemers het voordeel te laten ervaren van vaker dynamisch werken, is de kans groter dat ze hier vaker voor zullen kiezen.
 • Zorg dat de omgeving (eerst en ook) verandert.Als overal stoelen staan, gaan mensen zitten. De fysieke omgeving moet uitnodigen tot bewegen. Een makkelijke manier is bijvoorbeeld door de inrichting van de ruimte aanpassen, waardoor afstanden tussen gebruiksvoorwerpen zoals bureau en printer, bureau en overlegruimtes, bureau en prullenbak uitnodigen tot meer bewegen. Een volgende stap kan het plaatsen van dynamisch meubilair zijn, zoals zit-stabureaus, de deskbike en sta-vergadertafels. Een makkelijk optie is bijvoorbeeld beginnen met een paar sta-tafels in het restaurant.
Illustratie ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Peter-Jan Mol)

 

Illustratie ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Peter-Jan Mol)

10 Tips om dynamisch werken succesvol in te voeren

 • Het is belangrijk dat het managementteam volledig gecommitteerd is en deelneemt.
 • Maak als directie duidelijk waarom je hiermee aan de slag gaat
 • Begin met een gemotiveerde afdeling, niet met de afdeling die het (volgens jou) het meest nodig heeft.
 • Zet ambassadeurs in die het goede voorbeeld geven.
 • Houd rekening met de algehele inrichting van het kantoor. Wissel open werkplekken en aparte kantoortjes af.
 • Neem de tijd en zorg dat je zo veel mogelijk aanwezig bent.
 • Verwacht niet dat het meubilair zichzelf uitlegt.
 • Mensen bedenken allerlei redenen om hun gedrag niet te veranderen. Wees daarop voorbereid.
 • Doe het niet half, zorg dat de werkplek zo dynamisch mogelijk is.
 • Communicatie is effectiever als het direct is. Daarom is hierin een belangrijke rol weggelegd voor een interne contactpersoon.

Lees ook: ‘10 (gedrag)tips om dynamisch werken te implementeren‘.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.