Sluiten

Zo laat je jouw kind met overgewicht meer bewegen

Interventies

Publicatiedatum 12 april 2017

Het beweegprogramma Kids in Action helpt kinderen met overgewicht aan een gezonde leefstijl. Ouders en kinderen reageren enthousiast.

Zomaar een dinsdagmiddag in Winschoten. Spelende, rennende kinderen die met elkaar plezier maken in de gymzaal. Allemaal kinderen met overgewicht, dat is duidelijk te zien. Vol enthousiasme doen ze mee aan tikkertje of trefbal, of een estafetterace met karretjes die moeten worden voortgeduwd. Soms puffen ze even uit, om daarna snel weer mee te doen. Klaar voor de start? Go!

Hier komen kinderen samen in het kader van het programma Kids in Action. Dat is specifiek is gericht op kinderen met overgewicht. En hun ouders. Er doet een fysiotherapeut, leefstijladviseur, een diëtist en een kinderarts aan mee, die de gezondheid van het kind met de ouders evalueren. Maar het programma staat vooral in het teken van plezier.

Lekker apekooien of trefballen

Maurice komt iedere dinsdag en donderdag naar Kids in Action. “De spelletjes vind ik het allerleukst, vooral apenkooi. Het is heel erg leuk om te doen. En sportief. Maar soms word je er wel erg moe van, hoor!” Ook Jesse komt graag naar Kids in Action. Trefballen doet hij het liefst. “En als ik een keertje geen zin heb om te gaan, dan zeggen pappa en mamma dat ik wel moet gaan. Daarna vind ik het toch hartstikke leuk en ben ik blij dat ik ben geweest.”

Maurice en Jesse horen bij de 12 procent van de jonge Nederlanders – van 4 t/m 20 jaar – die kampen met overgewicht. Die grote groep heeft er op allerlei manieren last van, zegt Margriet Kuiper, leefstijladviseur bij Beweegcentrum Winschoten. Zij ontwikkelde Kids in Action. “Niet meer mee kunnen doen met tikkertje op het schoolplein of in de gymles, gepest worden. Maar het kan ook iets kleins zijn, zoals lastig je veters kunnen strikken, of moeite hebben om de trap op te lopen. Voor een meisje kan het passen van nét dat ene jurkje heel belangrijk zijn.”

Meer zelfvertrouwen

Kuiper vervolgt: “Bij Kids in Action is iedereen gelijk. Ieder kind heeft wel iets dat hij of zij lastig vindt. De een kan niet zo goed rennen of huppelen, de ander durft inde gymzaal niet van de kast te springen. Ze zien bij elkaar dat het verbetert, en ook bij zichzelf. En dat is fijn en motiverend. De kinderen krijgen meer zelfvertrouwen.”

De moeder van Maurice bevestigt dat. “Maurice heeft een betere conditie gekregen en heeft zelfs geen medicatie meer nodig voor zijn astma. Daar zijn we enorm blij mee. Maar Maurice is ook blijer geworden, heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Hij is fitter en zit echt beter in zijn vel.” 

Duwtje in de rug

Ouders hebben volgens haar een belangrijke rol om de kinderen bij Kids in Action te betrekken. “Je wilt het beste voor je kind, dat hij zich gelukkig voelt en dat zijn gezondheid goed blijft. Dus natuurlijk stimuleer ik Maurice, ook thuis. Het is belangrijk dat Maurice weet waarom hij naar Kids in Action gaat, weet waarvoor hij het doet.”

De moeder van Jesse valt haar bij: “Soms heeft Jesse even een duwtje in de rug nodig om naar Kids in Action te gaan; dat geef ik hem graag. En als ouder krijg ik ook tips om dingen te veranderen, bijvoorbeeld van de diëtist. Bij yoghurtdrank de magere variant kiezen, geen volvette worsten meer. Daar doen we zeker aan mee, en het is goed voor het hele gezin.”

Spelenderwijs

“Je hoeft je echt niet te schamen als ouder, als je je kind aanmeldt voor Kids in Action”, vervolgt ze. “Sterker nog, je gaat samen werken aan de gezondheid van je kind, dat staat voorop. Ik denk dat sommige mensen er toch misschien tegenop zien. Misschien denken ze dat je van alles moet, terwijl dat dus juist niet zo is. De mensen van Kids in Action proberen spelenderwijs zo veel mogelijk te bereiken zonder hoge eisen te stellen. Dan zeg ik: waarom niet?”

De estafetterace in de gymzaal is afgelopen, het uurtje Kids in Action zit er op. Het is tijd om samen de pionnen en ballen op te ruimen. “Waar ik enorm blij van word”, zegt de moeder van Maurice over haar zoon, “is als hij me vraagt: Is het al dinsdag? Mag ik er weer heen? Daar doe ik het voor!”

Zo kun je je kind stimuleren om met plezier te bewegen:

  • Samen bewegen is leuker dan alleen! Stap samen op de schommel, speel een potje voetbal of ga samen het bos in.
  • Maak afspraken met je kind, vooral over beeldschermvermaak: ‘Eerst een uur buitenspelen en daarna mag de tv of iPad aan.’
  • Als je als ouder zelf regelmatig op de fiets stapt in plaats van de auto neemt en een sport doet die je leuk vindt, is de kans groot dat je kinderen jouw goede voorbeeld volgen.
  • Zoek samen met je kind uit welke sport hij of zij leuk vindt. Laat je kind een proefles volgen. Of ga na welke sporten vriendjes en vriendinnetjes doen. Samen met een bekende sporten maakt de eerste stap vaak gemakkelijker.
  • Zorg dat je huis en/of tuin uitnodigt om actief te zijn. Kan je kind thuis veilig rondkruipen, hutten bouwen, de handstand oefenen of buiten een balletje tegen een muur trappen?

Wist je dat:

  • Bewegen kinderen helpt om zich beter te concentreren?
  • Kinderen die regelmatig bewegen beter slapen?
  • Bewegen goed is voor het zelfvertrouwen van je kind?

Lees meer over de effecten van sporten en bewegen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.