Sluiten

Zeven tips voor structurele werving van middelen

Tips

Publicatiedatum 30 december 2015

Voordat je begint met het werven van financiële middelen of vrijwillige tijd, is het goed om stil te staan bij een aantal algemene regels. Zo heb je een goed beeld van wat er allemaal bij komt kijken voordat je begint.

Tips voor werving

 1. Toegevoegde waarde
  Het is belangrijk dat je je afvraagt waarom je organisatie bestaat, wat de toegevoegde waarde is voor de samenleving. Nu, maar vooral ook in de toekomst. en hoe dit zich verhoudt tot de wervingsvraag.
 1. Transparant
  Het is altijd volledig helder wat er binnen de organisatie gebeurt, hoe de organisatie is opgebouwd en waarom deze ambities en de wervingsvraag zijn ontstaan.
 1. Verantwoording
  Je bent in staat te vertellen waar elke uur of euro naar toe gaat. Iedereen snapt ook dat er overheadkosten zijn. Maar ook die zijn in de verantwoording transparant gemaakt.
 1. Labelen
  Door vooraf goed je huiswerk te doen, kun je gericht potentiële gevers vragen bij te dragen om hun talenten of middelen in te zetten. Heel specifiek voor dat ene onderdeel in uw plannen. De gever adopteert dan vervolgens graag wat je speciaal voor hem aanbiedt.
 1. Project
  Denk altijd in projecten met een kop en een staart. Denk niet dat men structureel zal bijdragen, dat gebeurt maar zelden. Als je het goed organiseert, blijven gevers lang betrokken. Vergeet niet na te denken over de borging van afspraken. Wat nou als er geen externe inzet meer is? Hoe ga je dan verder?
 1. Communiceer
  Gevers vinden het belangrijk dat je het resultaat van de investering laat zien. Communiceren is een belangrijk aspect bij het werven en betrokken houden van gevers.
 1. Ethiek
  Bedenk vooraf met elkaar wat de spelregels zijn als je gevers wilt betrekken bij de geformuleerde ambities. Bijvoorbeeld: laten we een fastfoodketen een gezondheidsprogramma sponsoren? Door een discussie en afspraken heb je deze problemen getackled voordat je start met de daadwerkelijke werving.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.