Sluiten

Zaalschoenen: een test voor en door kinderen

Artikel

Geplaatst op 16 augustus 2014

Zaalschoenen heeft ieder kind nodig voor de gymles op school. Feit is dat de meeste kinderen dit soort sportschoenen in de kast hebben staan. Heeft jouw kind nieuwe zaalschoenen nodig? De Tym-test uit 2014 voor zaalschoenen helpt je bij het uitzoeken van de beste zaalschoenen.

Zaalschoenen voor kinderen: top-5

We hebben vijf paar zaalschoenen laten testen. Dit is gedaan door kinderen en sportfysiotherapeut Jules van de Veen, gespecialiseerd in voet- en loopanalyse. De kinderen keken naar het uiterlijk van de schoen, pasvorm en comfort. Jules lette op de ondersteunende eigenschappen van de schoenen. De cijfers van de kinderen en de cijfers van Jules tellen beide voor 50% mee. Klik op de onderstaande afbeelding om de volledige testuitslag te zien.

Zaalschoenen test

Adidas kwam als grote winnaar uit de bus als het om uiterlijk van de schoen gaat. De kinderen vonden vooral de Nike-schoen lekker zitten. Jules benoemde de Asics schoen als een fantastische handbalschoen. Wel vond hij dit minder voor bijvoorbeeld badminton. Dit omdat je bij deze sport veel sneller wendbaar moet zijn.

Weetjes over schoenen

Jules: ‘Over het buigpunt mag je bij zaalschoenen iets minder kritisch zijn. Zaalschoenen mogen over het algemeen meer buigen. Zodat je makkelijker kunt versnellen op de ondergrond.’

‘Er is weinig verschil tussen leren schoenen of schoenen van hoogwaardig kunststof. Beide materialen ademen even veel. Hoogwaardig kunststof is zelfs vormvaster en het heeft minder onderhoud nodig’, aldus Jules.

Een schoen die iets minder goed scoort op deze onderdelen, is niet per definitie een slechte schoen, benadrukt Jules. ‘Alleen op de onderdelen ondersteuning en aansluiting scoort deze dan minder. Als je kind een afwijking in de voet heeft en ondersteuning nodig heeft van een schoen, gaan deze punten spelen. Hoe meer je kind met de voeten naar binnen geknikt staat, hoe belangrijker de genoemde functionele eigenschappen zijn.’

Met dank aan VSO-Papendal/VSO-Netwerk, Kennemer Duincamping Bakkum en Bovenlander Hockeykampen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.