Sluiten

Winter: hét seizoen om te sporten en bewegen

Blog

Publicatiedatum 1 november 2017

De winter lijkt niet echt de ideale periode om in actie te komen: buiten is het donker en koud, binnen lonkt de bank. Maar juíst dit seizoen heeft allerlei eigenschappen die sporten en bewegen aantrekkelijk maken.

Sporten en winter: het is een combinatie die niet altijd even populair is. En als het onderwerp ter sprake komt, gaat het vaak over hoe je moet omgaan met de nadelen van de winter. Hoe de kou te trotseren, wat te doen aan een gebrek aan motivatie. Maar er is goed nieuws. Je kunt het namelijk ook omdraaien: welke kenmerken van de winter maken sporten en bewegen juist een heel goed idee? Want dat zijn er genoeg. Een wisseling van perspectief met deze drie voorbeelden.

Gezellig in beweging

Mensen zoeken elkaar vaak op in de winter. Het is namelijk dé tijd van warme gezelligheid: van kerstborrels tot filmavondjes en van eindejaarsfeestjes tot etentjes met vrienden. Veel mensen voelen in de donkere wintermaanden extra behoefte aan sociaal contact.

Je zou kunnen zeggen dat je met al dat sociale gebeuren helemaal geen tijd meer hebt om te sporten. Maar je kunt het ook anders bekijken. Want waarom zou je die algemeen gedeelde behoefte aan persoonlijk contact niet juist benutten om sámen in beweging te komen? Zet thuis eens wat lekkere kersthitjes op en doe samen met je kinderen, partner of huisgenoten een mini-workout thuis, bijvoorbeeld met de bot- en spierversterkende oefeningen uit de nieuwe beweegrichtlijnen. Tip: dansen valt onder botversterkende activiteiten! Je kunt het natuurlijk ook grootser aanpakken en een foute-kersttruienloop met je vrienden organiseren. Gezelligheid én leuke foto’s gegarandeerd.

Koel lijf, snelle actie

Een koele omgevingstemperatuur maakt dat je lichaam tijdens inspanning minder hard hoeft te werken om voldoende af te koelen. Als het warmer is, ben je hieraan veel meer energie kwijt. Bovendien krijg je als het koel is per ademteug meer zuurstof binnen. Mensen die gewend zijn buiten te sporten in de kou, beamen vaak dat dit inderdaad makkelijker aanvoelt dan in de zomerse hitte. Waar je je in de zomer sneller vermoeid voelt en minder energie hebt om door te gaan, is dat in de winter vaak veel minder het geval. De koele winterdagen zijn dus perfect om buiten te gaan wandelen, fietsen of duursporten! Duursport houdt in dat je bijvoorbeeld fietsend of rennend wat langere afstanden aflegt, maar op een rustig tempo.

Kortom, voor je lichaam is de kou geen drempel om langere afstanden af te leggen, maar juist een handig voordeel van dit seizoen. Het is hierbij wel belangrijk om een goede warming-up te doen, zodat je lichaam goed is voorbereid op de inspanning en je minder kans loopt op blessures. Ook moet je oppassen voor onderkoeling. Behoefte aan nog wat meer winterse tips? Lees hier meer over sporten in de kou.

Lampje laten branden

Let eens niet op het donker, maar op het licht. Vaak benoemen mensen de nadelen die de winterse duisternis voor sporten heeft. Maar bekijk het eens anders. Al dat donker betekent ook dat alles wat licht geeft meer opvalt én extra fijn aanvoelt. Het schijnsel van een gloeiende vuurkorf, de kaarsjes in de vensterbank, de foute kerstverlichting van de buren. Kijk als je naar buiten gaat om te fietsen, rennen, wandelen of skeeleren eens naar alle lichtjes die je overal ziet. Wandel van lantaarnpaal naar lantaarnpaal of loop een extra rondje langs de verlichte marktkraampjes. Zo verdring je de duisternis en haal je het gezellige wintergevoel naar boven. Let er wel op dat je zelf ook goed zichtbaar bent in het donker. Hoe? Hier staan wat tips om op te vallen in het donker.

Liever niet te lang naar buiten? Dan kun je het licht van de sportschool of het zwembad opzoeken. Of steek thuis eens wat extra energie in het optuigen van de kerstboom en het versieren van de huiskamer. Gaat er al een lampje branden?

Winter? Actie!

De winter is eigenlijk helemaal geen slechte periode om in actie te komen. Integendeel zelfs. Wissel eens van perspectief en maak handig gebruik van alle typische winterkenmerken. Waarom vind jij het juist zo lekker om in de winter buiten te sporten? En heb jij nog meer inspiratie voor anderen? Laat het ons hieronder weten. En laat dat seizoen maar komen!

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.