Sluiten

Willem Jan reist van Italië naar Nederland..... op de fiets!

Blog

Publicatiedatum 28 december 2016

Trailrunning is mijn passie, maar dit jaar gaat alle focus op de fiets! De reden dat ik meedoe aan deze challenge is dat ik in 2017 de Tour for Life wil rijden. Dit is een fietstocht van Italië naar Nederland, 1400 kilometer in acht dagen. De opbrengst van de tocht komt ten goede aan de Daniel den Hoed stichting in Rotterdam. Deze stichting haalt geld op voor meer wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut.

In mijn vrije tijd sport ik graag! Ik ben actief als mountainbike instructeur bij een wielerclub en verzorg diverse mountainbikeclinics in Bergen. Gielissen in Badhoevedorp is de plek waar ik dagelijks werkzaam ben als engineer en verder geniet ik momenteel van mijn vrijgezellenbestaan.

Via deze challenge hoop ik meer inzicht te krijgen in hoe ik mijn voeding kan aanpassen op mijn sportieve prestaties, zodat niets mij meer in de weg staat om deze onvergetelijke tocht te kunnen maken!

***7 februari***

Fotodagboek week 4: Aan beweging geen tekort in een verhuisweek

Fotocollage van sportmomenten
(Foto: Willem Jan Habing)

***25 januari***

5 vragen aan: Willem Jan ging naar een diëtist en moet meer koolhydraten eten!

Met welke sportexpert heb je een consult gehad?
Ik heb een gesprek gehad afgelopen maandag 16 januari 2017 bij sportdiëtist Esther van Etten. Zij heeft aan huis een praktijkruimte waar je als klant in een rustige omgeving je verhaal kan doen waarom je het consult hebt aangevraagd.

Wat was de reden dat je koos voor deze expert?
De reden dat ik hiervoor gekozen heb is omdat ik later dit jaar Tour for Life ga rijden. Dit is een tocht van ruim 1.400 km die in 8 dagen wordt afgelegd vanuit Italië naar Nederland. Deze week staat gelijk aan een week Tour de France.

Had je vragen vooraf aan de expert? Zo ja, wat waren deze vragen?
Ik had zeker vragen voor haar en heb ook voorafgaand aan de afspraak 5 dagen mijn voeding bijgehouden in combinatie met de sportieve bezigheden. Zo had ik een vraag of het verstandig is om eerst te eten voordat ik naar mijn werk ga. Ik fiets namelijk 21km vanuit Zaandam naar Badhoevedorp.

Wat was de grootste eyeopener tijdens het consult?
Dat ik te weinig koolhydraten eet en dat dit in de toekomst verhoogd zal moeten worden. Op basis van mijn dagelijkse inname zal ik nooit Tour for Life kunnen rijden omdat ik alle energie uit mijn lichaam heb geperst voordat ik van start zal gaan, in verband met de trainingen.

Met wat voor gevoel ging je weg bij de expert?
Ik heb zeker tips ontvangen waarmee ik de komende weken ga werken en in februari 2017 zitten wij weer om tafel om te zien hoe de stand van zaken is. Op het eerste consult is mijn vetpercentage gemeten en de omtrek van arm, heupen en buik. Hopelijk blijkt volgende maand dat er verbetering er in zit!

 

***23 januari***

Ik moet meer koolhydraten eten!

 

***12 januari***

Een oliebollen toertocht. Heerlijk fietsen en bij iedere stop een oliebol!

Na enkele vrije dagen begon ik langzaam mijn mindset bij te stellen. Vanaf 1 januari 2017 gaat het roer om. Vanaf dan ga ik meer bedachtzaam eten en gericht trainen om mijn doelstelling te halen. In de tweede helft van het jaar de Tour for Life rijden, een fietstocht die via Italië naar Nederland loopt. Acht dagen fietsen, acht dagen afzien maar vooral de weg er naartoe zal zwaar worden.

Groepsfoto tijdens een gezellig avondje stappen
(Foto: Willem Jan Habing)

Diverse boekjes gelezen over voeding, wat wel of niet eten en hoe dit eenvoudig toegepast kan worden in je dagelijkse behoefte. Want daar zit voor mij de uitdaging. Ik wil niet perse afvallen, maar de juiste voeding tot me nemen die gezond is voor mijn levensstijl. Ik sport vrijwel elke dag, dus daar zit de challenge niet. Op de fiets naar het werk, wat betekent 43 km fietsen per dag. En in het weekend ben ik als mountainbike instructeur actief.

Willem Jan op een mountainbike in het magazijn
(Foto: Willem Jan Habing)
een groep sporters in het donker aan het sporten op een grote trap. Iedereen heeft een lichtje op zijn voorhoofd
(Foto: Willem Jan Habing)

De feestdagen heb ik heerlijk gegeten en op de laatste dag van het jaar had ik een oliebollen toertocht georganiseerd. Lekker fietsen en bij elke tussenstop een lekkere oliebol eten. Vanaf vandaag houd ik bij wat ik eet en deze #FITchallenge gaat me helpen de juiste voedingskeuzes te maken!

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.