Sluiten

Wie lopen de meeste sportblessures op?

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 16 januari 2016

In 2014 deden 12 miljoen Nederlanders minimaal 1 keer per jaar aan sport. Dit aantal neemt toe. Doordat steeds meer mensen gaan sporten, lopen ook meer mensen kans op een blessure. De ene persoon loopt echter meer risico dan de ander. Welke sport iemand beoefent speelt hierbij een grote rol. Maar ook het geslacht en de leeftijd van een sporter zijn van invloed. Bekijk de feiten en cijfers over veel voorkomende (sport) blessures.

2 voetballers spelen om de bal
(foto: Kenniscentrum Sport)

Sporten met een groot aantal sportblessures

In 2013 liepen 4,5 miljoen sporters blessures op; 200.000 meer dan het jaar ervoor. Vooral veldvoetballers hadden hier een groot aandeel in. Blessures door veldvoetbal kwamen verreweg het meeste voor, gevolgd door hardlopen en fitness.

Sporten met ernstige sportblessures

amazone die op haar paard rijdt
(foto: Kenniscentrum Sport)

Bij sommige sporten is het risico op een ernstige blessure groter dan bij andere sporten. Relatief ‘gevaarlijke’ sporten zijn motorsport/autosport/karten, paardensport, wielrennen en mountainbiken. Het percentage sporters dat hierbij na behandeling op een Spoedeisende Hulp-afdeling wordt opgenomen in het ziekenhuis is hoog.

Meer mannen dan vrouwen lopen een sportblessure op

Sportblessures worden in de meerderheid opgelopen door mannen. In 2013 liepen mannen 2,8 miljoen blessures op, tegenover 1,8 miljoen blessures bij vrouwen. Dat komt onder andere doordat mannen meer sporten dan vrouwen. Daarnaast hebben ze ook een hoger risico op een blessure.

Vooral jongere mannen belanden op de Spoedeisende Hulp

een man wordt geholpen aan een blessure aan zijn voet
(foto: Kenniscentrum Sport)

Niet alleen het aantal blessures is hoger onder mannen. Ook het aantal Spoedeisende Hulp (SEH)-behandelingen per 1.000 sporturen is bij mannen hoger dan bij vrouwen. Er worden bijna twee keer zo veel mannen als vrouwen behandeld op een SEH-afdeling: in 2013 waren dit 81.000 mannen tegenover 44.000 vrouwen. Daarbij is er een piek te zien bij jongens van 15 tot 19 jaar: 16.000 jongens hadden Spoedeisende Hulp nodig tegenover 8.100 meisjes.

Ook meer ziekenhuisopnamen van jongere mannen

Mannen worden ook vaker opgenomen in een ziekenhuis na een behandeling van een blessure op de Spoedeisende Hulp (SEH), namelijk 5.400 keer in 2013. Dat aantal lag bij vrouwen ruim de helft lager, namelijk op 2.600. Vooral onder jongens van 10 tot 14 jaar valt het hoge aantal ziekenhuisopnamen op. In 780 gevallen was een behandeling op de spoedeisende hulp niet voldoende en een langer verblijf in een ziekenhuis nodig. Dit aantal lag bij meisjes in dezelfde leeftijd op 490.

Veel voorkomende (sport) blessures gerelateerd aan leeftijd

  • De kans op een hoofdletsel neemt toe als een sporter ouder wordt.
  • De kans op een blessure aan de romp neemt toe als een sporter ouder wordt.
  • Kinderen van 0 tot 14 jaar lopen relatief vaker een blessure aan de schouder, arm of hand op. Dit geldt vooral voor polsfracturen en fracturen aan de hand of vingers.
  • Vooral sporters van 15 tot 24 jaar lopen een enkelblessure op.

Lees meer

  • Bekijk alle feiten en cijfers over sportblessures. Op Veiligheid.nl vind je meer informatie per sport, type blessure en subgroep (jongeren, ouderen, mannen, vrouwen).
  • Sportblessures & aansprakelijkheid (artikel BNR, 18 oktober 2016).
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.