Sluiten

Welke voetbalblessures komen het meeste voor?

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 21 november 2016

Voetbal is de sport die veel wordt beoefend. Het geeft veel mensen plezier, maar het leidt ook tot veel voetbalblessures. In 2014 ontstonden er een miljoen veldvoetbalblessures; ongeveer 22% van het totaal aantal sportblessures. In bijna alle gevallen (87%) ontstond zo’n blessure acuut. Vier op de vijf blessures was een blessure aan het been. Lees meer over de meest voorkomende veldvoetbalblessures.

Veldvoetbal: de sport met een groot blessurerisico

In 2006-2014 was het risico op een veldvoetbalblessure groot: per 1.000 uur voetballen liepen voetballers 5,1 blessures op. Ruim de helft van alle blessures had medische behandeling nodig. Dat is bijna een derde van alle sportblessures die op de Spoedeisende Hulp (SEH)-afdeling werden behandeld. 51% van de blessures die medische behandeling nodig hadden, werd opgelopen door de jeugd jonger dan 17 jaar.

Meest voorkomende voetbalblessures

De meest voorkomende veldvoetbalblessures (in 2014) zijn:

  • Enkelblessures: 26%
  • Knieblessures : 21%
  • Blessures aan heup of bovenbeen: 19%

Het type veldvoetbalblessure (in 2014) dat het meeste voorkomt:

  • Distorsie (enkelverstuiking of –verzwikking ): 34%
  • Kneuzing/bloeduitstorting: 30%
  • Spier- of peesletsel: 24%

 

 

Als je kijkt naar het type letsel in combinatie met het geblesseerde lichaamsdeel, dan komen enkelverstuikingen/-verzwikkingen, spier- of peesletsel aan heup/bovenbeen, en enkelkneuzingen het meest voor.

Meest voorkomende veldvoetbalblessures op Spoedeisende Hulp (SEH)-afdeling:

  • Enkelblessures: 18%
  • Polsblessures : 16%
  • Blessures aan vinger(s): 16%.

Het type letsel dat het meest voorkwam op een SEH-afdeling was een breuk (41%), gevolgd door oppervlakkig letsel (25%). Als je kijkt naar het type letsel in combinatie met het geblesseerde lichaamsdeel, dan komen polsbreuken (12%), enkeldistorsies (10%) of breuken van de hand of vinger(s) (9%) het meest voor op een SEH-afdeling.

Oorzaken van voetbalblessures

Het grootste deel van de voetbalblessures waarvoor een SEH-behandeling noodzakelijk was, ontstond door een val (49%). Een kwart (24%) van de blessures ontstond door lichamelijk contact (vaak een trap/schop). Eén op de 7 blessures (15%) ontstond doordat de voetballer geraakt werd door een bewegend object (meestal een bal). Hierbij gold: hoe hoger de leeftijd van een geblesseerde voetballer, hoe minder blessures werden veroorzaakt door contact met een bewegend object. Omgekeerd raakten oudere voetballers relatief vaker geblesseerd door lichamelijk contact dan jeugdspelers.

Hulp bij herkenning
De online Blessure Adviseur van Sportzorg helpt je bij het herkennen van een veldvoetbalblessure. Bekijk ook de filmpjes op Voorkomblessures.nl om te zien wat er in het lichaam gebeurt bij verschillende blessures.

Voorkom veldvoetbalblessures: bekijk de tips

Ben je hersteld van een veldvoetbalblessure? Dan wil je dit graag zo houden en herhaling voorkomen. Het is nog beter zo’n blessure sowieso te voorkomen. Bekijk de tips om veldvoetbalblessures in de toekomst te voorkomen. Denk hierbij aan:

Meer informatie

Lees ook de andere artikelen in deze serie:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.