Sluiten

Welke sportblessures komen het meeste voor?

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 23 september 2016

Bepaalde sportblessures komen vaak voor in Nederland (volgens blessurecijfers 2013). Deze blessures kunnen acuut (plotseling) ontstaan tijdens het sporten of geleidelijk (langzaamaan). Bekijk de meest voorkomende blessures.

Top 4 meest voorkomende blessures

  1. Knieblessures

    illustratie van de top 4 sportblessures ter ondersteuning van de tekst
    (Foto: Kenniscentrum Sport)
  2. Enkelblessures
  3. Schouderblessures
  4. Onderbeen-/kuitblessures

1. De knieblessure

De knieblessure komt veruit het meeste voor. In 2013 liepen alle Nederlandse sporters samen 970.000 knieblessures op. Dit is een vijfde (21%) van alle sportblessures die in een jaar ontstaan. Een op de drie knieblessures ontstaat geleidelijk en geeft langer last (langer dan 3 maanden). Twee van de vijf knieblessures moeten worden behandeld door een (para)medicus. Door de grote stijging van het aantal knieblessures (vergeleken met de afgelopen jaren) en de langdurige last hiervan, is voorlichting over het voorkomen van deze blessures hard nodig.

2. De enkelblessure

In 2013 liepen sporters in Nederland 680.000 enkelblessures op. Dat is maar liefst 15% van alle sportblessures in dat jaar. De meeste enkelblessures ontstaan plotseling. Het gaat hierbij onder andere om verstuikingen, verdraaiingen of bandletsel. Bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure. Met spierversterkende oefeningen kun je je enkel versterken en je balans verbeteren. En herhaling van een enkelblessure voorkomen. Je vindt deze oefeningen in de app Versterk je enkel of op www.voorkomblessures.nl/enkel.

3. De schouderblessure

In 2013 liepen 380.000 sporters in Nederland een blessure op aan de schouder (8% van alle sportblessures in dat jaar).

4. De onderbeen-/kuitblessure

In 2013 raakten 320.000 sporters in Nederland geblesseerd aan hun onderbeen of kuit (7% van alle sportblessures in dat jaar).

Sportblessures die plotseling ontstaan

De meeste sportblessures ontstaan plotseling tijdens het sporten. In 2013 was dit in 69% van de gevallen zo. Vallen, een verkeerde beweging en lichamelijk contact zijn belangrijke oorzaken van zulke blessures.

Lees ook: Ik heb pijn aan mijn enkel. Wat nu?

Sportblessures die geleidelijk ontstaan

Diagram met oorzaken van blessures ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Sportblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan. In 31% van de gevallen is dit zo. Sporttakken met een groot aantal geleidelijk ontstane blessures zijn hardlopen en fitness. Maar liefst 60% van de hardloopblessures ontstond in 2013 geleidelijk.
Bijna een derde deel van alle geleidelijk ontstane blessures in 2013 waren knieblessures. Ook geleidelijk ontstane schouderblessures komen veel voor. Overbelasting door het herhalen van dezelfde bewegingen, is een belangrijke oorzaak van blessures die geleidelijk ontstaan.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.