Sluiten

Weetjes over de Nijmeegse Vierdaagse

Artikel

Publicatiedatum 6 juli 2017

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Het is zó enorm populair dat er zelfs wandelaars van over de hele wereld afreizen naar Nijmegen om blaren op hun voeten te verzamelen. En om na vier dagen wandelen een glorieuze intocht mee te maken over de Via Gladiola en het felbegeerde Vierdaagsekruis in ontvangst te nemen. Wij verzamelden de leukste weetjes over dit fantastische evenement.

Wist je dat?

  1. De Vierdaagse is oorspronkelijk niet in Nijmegen begonnen. In 1909 werd de eerste Vierdaagse georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Deze organisatie had als doel de volksgezondheid te bevorderen. Er kon vanuit dertien verschillende steden in Nederland gestart worden. Pas in 1925, bij de vijftiende Vierdaagse, werd Nijmegen uitgeroepen tot Vierdaagse stad en was de Nijmeegse Vierdaagse geboren.
  2. De afstanden liggen vast. Zo moeten mannen tussen de 18 en 59 per dag 50 kilometer lopen. Vrouwen tussen de 16 en 59 jaar lopen minstens 40 kilometer. Alleen kinderen tussen de 12 en 15 jaar én mannen en vrouwen vanaf 60 jaar mogen de 30 kilometer per dag lopen. Méér lopen mag, maar minder niet.
  3. Militairen die meelopen, moeten aan allerlei regels voldoen. Zij hebben als reglementaire afstand 50 km, maar mogen ook de 40 km lopen vanaf Kamp Heumensoord, mits ze 10 kilo bepakking meedragen. Daarvoor krijgen ze zakjes zand voor in de rugzak. Regelmatig moeten alle rugzakken langs de route aan de weegschaal.
  4. Er wilden dit jaar 50.403 fanatiekelingen de 101ste Vierdaagse lopen. Helaas kregen 3.403 mensen het bericht dat zij zijn uitgeloot.
  5. Als je de 50 km loopt en je de Vierdaagse uitloopt, loop je hemelsbreed eigenlijk van Nijmegen helemaal naar Brussel in België. Je hebt dan namelijk 200 kilometer afgelegd.
  6. Er is een officieel Vierdaagse lied. Dit lied is in 1932 gecomponeerd door H.A. van Mechelen met tekst van J.P.J.H. Clinge Doornbosch. Bekijk de tekst in het kader hieronder.
  7. De Vierdaagse heeft een beloningssysteem. Iedereen die de vier dagen volgens het reglement volbrengt, krijgt een beloning. Iemand die voor de eerste keer meedoet ontvangt een Vierdaagsekruis. Bij elke volgende succesvolle deelname wordt er een cijfer of een andere variant van het Vierdaagsekruis uitgereikt.
  8. Je moet voortbewegen op twee benen, en moet steeds één voet aan de grond hebben. Rennen, of gebruik maken van een wandelstok of een wagentje is verboden. Snelwandelen mag wel. Rolstoelgebruikers hebben lang gestreden om volwaardig deel te mogen nemen aan de Vierdaagse om toch het felbegeerde Vierdaagsekruisje te kunnen ontvangen, ondanks dat zij niet geheel kunnen voldoen aan wat de reglementen voorschrijven. Vanaf 2009 kunnen zij ook eindelijk het Vierdaagse kruisje ontvangen.
  9. De gladiool is het symbool van de Nijmeegse Vierdaagse. Op vrijdag krijgen alle deelnemers bij de finish een gladiool aangeboden. In de Middeleeuwen werd er vanaf tribunes ‘de dood of de gladiolen’ gejoeld als de gladiatoren in de arena ten overstaan van een uitzinnige menigte elkaar tot de dood bevochten. De winnaar werd na afloop bedolven onder gladiolen. ‘Gladiool’ komt van het Latijnse woord ‘Gladius’ wat zwaard betekent. De bloem is een teken van kracht en overwinning geworden en wordt gegeven na een bijzondere prestatie, zoals het uitlopen van de Vierdaagse.
  10. Nijmegenaar Bert van de Lans is tot nu toe recordhouder in het aantal uitgelopen Vierdaagsen. Hij is 85 jaar oud en liep 69 keer de Vierdaagse uit. Dit jaar gaat hij voor zijn 70ste finish!
  11. De oudste deelnemers die vorig jaar (tijdens de 100ste editie) meededen aan de Vierdaagse waren beiden 93 jaar oud. Dit waren Herman Dubie uit Amsterdam en Jan Zwijnen uit Huizen.
  12. Er is in 2006 iemand overleden door de extreme hitte tijdens het lopen van de Vierdaagse. Een andere wandelaar overleed later die dag, toen hij alweer thuis was. Omdat de hulpdiensten de veiligheid niet meer durfden te garanderen, besloot de organisatie om de Vierdaagse voor de allereerste keer na één dag af te lassen. De deelnemers aan deze onvoltooide Vierdaagse kregen allemaal een herdenkingsspeld. In Nijmegen is een monument voor de slachtoffers opgericht.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Sylvia Thonen

Ik wil jullie er op wijzen dat regel twee, wat betreft de leeftijd van vrouwen wanneer ze de 4x 30 km ook mogen lopen, onjuist is dat moet óók 60 jaar zijn net als de mannen!!