Sluiten

Wat zijn de meest populaire sporten?

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 1 augustus 2016

Fitness of voetbal? Wat zijn de meest populaire sporten in Nederland? En welke leeftijdsgroep vindt welke sport het leukst? We brengen het voor u in beeld.

Fitness is nog steeds met afstand de meest populaire sport voor volwassenen in Nederland. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête / Leefstijlmonitor 2015 van het RIVM. Alleen bij kinderen en jongeren is voetbal meer in trek, blijkt uit het onderzoek. Bekijk de meest beoefende sporten per leeftijdsgroep in onderstaande infographic.

Illustratie van de top 5 sporten per leeftijdsgroep
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Klik op afbeelding voor grotere weergave.

De meest recente Rapportage Sport van het SCP uit 2014 brengt de trends en ontwikkelingen op sport- en beweeggebied goed in beeld. 

 • vrouw zwemt in het zwembad
  (Foto: Kenniscentrum Sport)

  Dat fitness en hardlopen populair zijn, is al langere tijd zichtbaar. De populariteit van zwemmen is de afgelopen tien jaar echter duidelijk afgenomen.

 • Mannen doen vaker aan hardlopen, voetbal en diverse vormen van fietsen (toerfietsen, wielrennen, mountainbike). Bij vrouwen zijn fitness / aerobics, zwemmen, gymnastiek of yoga meer in trek.
 • Jonge mensen (20- tot 49-jarigen) doen meer verschillende sporten dan de 50-plussers. Vooral bij hardlopen, voetbal en andere teamsporten, aerobics en paardensport is de jongere doelgroep actiever. Uitzonderingen hierop zijn zwemmen, gymnastiek en golf.

  vrouw doet yoga oefening
  (Foto: Kenniscentrum Sport)
 • Ook hoogopgeleide Nederlanders zijn in meer sporten vertegenwoordigd dan laagopgeleiden. Dat ligt voor de hand bij sporten als tennis of golf, maar ook fitness, hardlopen en yoga kennen meer hoogopgeleide deelnemers. Alleen bij gymnastiek en wandelen zijn de verhoudingen gelijkwaardiger. Dit kan komen doordat deze sporten vooral oudere deelnemers kennen, die verhoudingsgewijs vaker lager opgeleid zijn.
 • Zoals verwacht kennen veel sporten vooral deelnemers met een goede gezondheid. Ook hier is gymnastiek de uitzondering, waarschijnlijk door de leeftijd van de deelnemers en hun gezondheidservaring.
 • Het hebben van een beperking leidt bij alle sporten tot een lagere deelname, wederom met uitzondering van gymnastiek. Dat verschil is het minst sterk bij zwemmen.
 • Mensen met visuele of auditieve beperking, doen aan meer verschillende sporten mee, dan mensen met een motorische beperking.

Meer lezen?

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.