Sluiten

Wat zijn de beste sportschoenen voor je kind?

Artikel

Publicatiedatum 16 augustus 2014

Kindervoeten groeien gemiddeld één tot twee maten per jaar. Grote kans dus dat je nieuwe sportschoenen voor ze moet kopen voor het sportseizoen dat straks begint. Maar wat zijn de beste sportschoenen voor jouw kind?

Om je te helpen, hebben we twintig paar schoenen laten testen door kinderen en door sportfysiotherapeut Jules van de Veen, gespecialiseerd in voet- en loopanalyse. De twintig schoenen waren opgedeeld vier categorieën: voetbal-, kunstgras-, zaal- en hardloopschoenen.

Jules: ‘Er is weinig verschil tussen leren schoenen of schoenen van hoogwaardig kunststof. Beide materialen ademen even veel. Hoogwaardig kunststof is zelfs vormvaster en het heeft minder onderhoud nodig.’

Voetenstand

De voetenstand is vaak een oorzaak van minder makkelijk lopen. 70% van de mensen heeft voeten die iets naar binnen geknikt staan. Meestal is dit helemaal niet erg. Heeft je kind er wel last van, dan is een goede sportschoen zeker belangrijk. Kies een sportschoen die de voet goed ondersteunt, maar niet verwent. De voet moet nog kunnen inzakken en veren, zodat de schoen alleen ondersteunt wat de voet niet op kan vangen. Pas als je kind dan nog last heeft, kan een zooltje uitkomst bieden.

Aandachtspunten

Bij de keuze voor een goede, ondersteunende schoen let je vooral op:

  • Het buigpunt: een goede schoen buigt bij de voorvoet als je hem probeert dubbel te vouwen. Het midden van de schoen is stevig en de voorvoet is soepeler. Probeer hem in de winkel dubbel te vouwen. Kijk waar het buigpunt ligt. Als dit in het midden ligt, is de schoen hier niet stevig genoeg.’
  • De hielkap: de hielkap is van plastic of geperst karton en omsluit het hielbeen. Geperst karton voelt eerst stevig, maar verliest deze stevigheid snel. Een hielkap moet recht staan, stevig zijn aan de onderkant en soepeler aan de bovenkant en moet niet te ‘steil’ naar binnen lopen.
  • Stevig bovenwerk: een soepel bovenwerk is comfortabel, maar je wilt ook stevigheid, zodat je kind niet gaat schuiven in de schoen. Het risico op blessures wordt hierdoor namelijk groter. Vooral bij sporten waarbij je kind veel draait en keert, is een stevig bovenwerk belangrijk.
  • Weerstand in afzetfase: de weerstand moet zo laag mogelijk zijn om ervoor te zorgen dat je kind niet over de binnen- of buitenkant van de schoen afzet. Je kunt dit testen door te kijken of de voorvoet van de schoen soepel is.
  • Pasvorm: de schoen moet de kindervoet goed omsluiten om deze te kunnen stabiliseren bij sportieve wend- en keerbewegingen. Met de vetersluiting kan de schoen goed om de voet worden gesloten. Dit is lastig bij smalle voeten, als de veterrijen elkaar raken is de schoen te breed.

De meeste schoenen voldoen aan de eisen volgens Jules. Alleen als je kind last heeft van een afwijking aan zijn of haar voeten, dan is ondersteuning en aansluiting erg belangrijk om naar te kijken. Hoe meer je kind met de voeten naar binnen geknikt staat, hoe belangrijker dat is.

Lees ook:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.