Sluiten

Wanneer en waarom een loopfiets?

Artikel

Publicatiedatum 16 november 2015

Als Nederlands kind leer je fietsen, zonder uitzondering. Van duwfiets, naar driewieler, met en zonder zijwieltjes en uiteindelijk de ‘grote mensen fiets’. Maar waar past de loopfiets in dit rijtje?

Loopfietsen zijn geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Fietsjes voor jongere kinderen zijn er wel, maar hebben extra wieltjes omdat kinderen van deze leeftijd nog geen balans kunnen houden op een tweewieler.

Wanneer en waarom een loopfiets? De voordelen

  • Evenwichtsgevoel: Net als bij een echte fiets, zal je kindje op een loopfiets evenwicht moeten houden. In het begin kan dit best lastig zijn en gaat het allemaal misschien nog wat traag, maar dat gaat vanzelf met sprongen vooruit. Oefenen op een loopfiets maakt de overstap naar een ‘echte’ tweewieler later makkelijker.
  • Motorische ontwikkeling: Je kindje moet niet alleen balans houden, het moet zich ondertussen ook vooruit bewegen terwijl het de fiets in bedwang houdt. Dit helpt het de grove motoriek te ontwikkelen.

Een echte fiets is voor kinderen wat lastig, omdat ze bovenop alle andere dingen dan ook nog de trappende beweging onder de knie moeten krijgen. De loopfiets is daarom een mooie tussenstap.

Inschattingsvermogen: zelfs als je kindje nog niet echt de straat op gaat, zal het moeten leren om afstand en snelheid in te schatten, zodat het niet tegen dingen aanbotst en op tijd bochten kan maken. Dit is een belangrijk stukje lichaamsbewustzijn.

Een loopfiets vanaf 1 jaar?

1 jaar

Loopfietsen voor kinderen van 1 jaar hebben drie of vier wieltjes, omdat je kindje nog te klein is om balans te vinden op een fiets met maar twee wielen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk het klassieke houten loopfietsje, maar tegenwoordig zijn er allerlei vormen en designs op de markt.

2 jaar en ouder

Kinderen vanaf twee jaar kunnen prima uit de voeten met een loopfietsje met maar twee wielen. In het begin gaat het misschien wat onwennig, maar al snel racet de kleine het hele huis door op het ding en kunnen jullie heerlijke wandelingen (en als het tempo er echt in zit, fietstochtjes) maken buiten.

Loopfiets of driewieler?

Sommigen vinden een loopfietsje beter voor de ontwikkeling van een kind dan een driewieler, omdat deze laatste minder doet voor het oefenen van het evenwichtsgevoel. Kinderen die oefenen met een loopfiets, hebben later op een echte fiets geen zijwieltjes nodig in tegenstelling tot kinderen die een driewieler gewend zijn.

Uiteindelijk is de voorkeur persoonsgebonden. Sommige kinderen ontwikkelen hun evenwichtsgevoel sneller dan anderen. Als jouw kindje met twee jaar nog niet klaar is voor een loopfiets, is een driewieler natuurlijk ook een prima optie. Maar vergeet niet dat het uiteindelijk toch het evenwichtsgevoel zal moeten leren ontwikkelen.

Ga je voor een driewieler, kies dan niet voor een model waarbij de trappers aan het voorwiel zitten: dit is voor kinderen erg moeilijk fietsen. Ze kunnen zo minder goed kracht zetten dan wanneer de trappers, net als bij een normale fiets, onder het zadel zitten.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.