Sluiten

Wandelen met kinderen in de winter

Artikel

Publicatiedatum 11 december 2014

Ook in de winter vinden kinderen het vaak heerlijk om buiten een stuk te wandelen en een frisse neus te halen. Er zijn tal van leuke routes en als je je goed inpakt, blijf je door het bewegen lekker warm.

Kinderen ervaren wandelen anders dan volwassenen. Het lopen op zich doet ze niet veel, maar ze vinden het wel heel leuk om buiten lekker in de weer te zijn. Het woord ‘wandeling’ kan voor oudere kinderen wat saai klinken. Noem het daarom bijvoorbeeld een ontdekkingstocht of zeg dat jullie op een dierenspeurtocht gaan. Kleine kinderen vinden het leuk om onderweg spelletjes te spelen, oudere kinderen willen (zelfstandig) de omgeving ontdekken. Houd er wel rekening mee dat al deze extra bezigheden je behoorlijk kunnen vertragen en kies dus niet een al te lange route uit!

Warm blijven tijdens het wandelen met kinderen

Om te voorkomen dat je het koud krijgt, kun je het beste minimaal 3 lagen kleding aandoen volgens Wandel.nl. De eerste twee lagen bestaan uit isolerende kleding, zoals een thermoshirt met daarover een fleece trui. Hier overheen draag je een jas die de wind en regen goed tegenhoudt. Deze laag kan je eventueel uitdoen als het koud, maar zonnig is.

Als je kind nog te jong is om de hele route zelf te lopen en een deel van de tijd in een buggy zit, denk er dan aan een extra dekentje mee te nemen. Als je stil zit blijf je moeilijker warm dan wanneer je in beweging bent.

Regenlaarzen staan heel leuk en lijken een goede keuze voor een modderige boswandeling, maar laarzen lopen voor kinderen net zo ongemakkelijk als voor volwassenen. Het is beter om een goed paar wandelschoenen aan te schaffen die je achteraf weer schoon kan borstelen.

Bijzondere wandelingen

Zolang de afstand niet te groot is en je het voor je kind leuk maakt, is bijna elke wandelroute geschikt om met je kind te lopen. Daarnaast vind je hier nog enkele routes die bijzonder geschikt zijn voor kinderen, omdat jullie onderweg bijvoorbeeld een kinderboerderij tegenkomen.

Als je een keer iets specialers wilt, kan je in Nederland ook een ezel-wandeling doen, bijvoorbeeld hier. Je huurt dan voor een dag (of langer) een ezel, die extra spullen of een vermoeid kind kan dragen. Bovendien is het natuurlijk een bijzondere ervaring.

Als je niet in de buurt woont van een mooi natuurgebied, kun je ook prima wandelen in de stad. Op internet zijn er bijvoorbeeld talloze foto speurtochten te downloaden. Je print dan een boekje uit met foto’s en vragen die je kind onderweg moet vinden en beantwoorden.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.