Sluiten

Waarom zitten een bedreiging voor de gezondheid is

Artikel

Publicatiedatum 8 december 2015

Meer dan 3 miljoen Nederlanders hebben zittend werk. Tegelijkertijd wordt zittend leven gezien als een ‘modern arbeidsrisico’; het vormt op de lange termijn een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Langdurig en veelvuldig zitten kan leiden tot chronische ziektes en brengt diverse gezondheidsrisico’s met zich mee. Meer dan elf uur zitten per dag verhoogt de kans op voortijdig overlijden met 40 procent, vergeleken met mensen die minder dan vier uur per dag zitten.

Meer kans op chronische ziekten

Er is steeds meer bewijs dat een langdurig zittende leefstijl chronische ziektes kan veroorzaken zoals hart- en vaatziekten, diabetes en klachten aan botten, gewrichten, spieren. Ook wordt teveel zitten in verband gebracht met overgewicht en kanker, maar de bewijzen daarvoor zijn nog niet sterk genoeg. Het is wel zeker dat zitten de biochemische processen in het lichaam verandert waardoor vetten en suikers minder goed worden verwerkt door het lichaam.

Ondertussen in het lichaam

Het lichaam is continu hard aan het werk. Om voedingsstoffen om te zetten naar energie en om suikers en vetten af te breken. Veel en langdurig zitten zorgt ervoor dat deze suikers en vetten minder goed worden verwerkt. Dat komt vooral omdat de beenspieren, de grootste spieren van het lichaam, nauwelijks iets doen. “Als je zit gebruik je je spieren en vooral je beenspieren -de grootste spieren van het lichaam- nauwelijks”, legt onderzoeker Hidde Van der Ploeg uit in een reportage van Een Vandaag (14-10-2013). 

De senior onderzoeker Sociale Geneeskunde van het VU Medisch Centrum speelde een vooraanstaande rol in de wetenschappelijke zoektocht naar de gevolgen van zitgedrag. “Als je die spieren niet gebruikt wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen, en daardoor heb je een hoger risico op hart-en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.”

Lees ook dit artikel over de gezondheidsrisico’s van dagelijks langdurig zittend werken.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.