Sluiten

Waarom kinderen stoppen met sporten

Blog

Publicatiedatum 23 mei 2016

‘Het is mijn vader. Hij houdt van me en ik weet dat hij alleen het beste voor me wil, maar hij kan gewoon niet stoppen met coachen; in de auto, vanaf de zijlijn bij iedere wedstrijd.. Ik mag niet spelen als hij is er is, en hij dringt aan om aanwezig te zijn bij iedere wedstrijd, ieder toernooi, noem maar op. Het is alsof het belangrijker voor hem is, dan het voor mij.’

Helaas is dit een veel voorkomend verhaal. Het is een verhaal over goedbedoelende ouders, die alleen maar het beste voor hun kinderen willen. Ze houden van hun kinderen. Ze houden gewoon niet altijd van hen op een handige manier.

Ik geloof dat er vijf belangrijke redenen zijn waarom kinderen stoppen met sport. Allen veroorzaken ze een slechte staat van de geest als het gaat om sporten. Bestudeer elk van deze scenario’s goed en vraag jezelf af: ‘Is dit mijn kind?’ Als het antwoord ‘ja’ is, dan is het nooit te laat om op verandering in te zetten!

1. Ervaringen zonder oordeel

Net als het verhaal in de intro, stoppen duizenden kinderen met hun sport om op zoek te gaan naar een plek waar niet elke actie en elke fout veroordeeld wordt door een volwassene. Dat wil niet zeggen dat er geen plaats is voor coaching of aanwijzingen, maar goede begeleiding neemt niet de autonomie weg!

Oplossing: Accepteer de doelen van je kind voor het sporten. Help ze de passie vinden, in plaats van te proberen om het vast te stellen voor ze. Als je kijkt naar een wedstrijd van je kind, moedig hem/haar positief aan of zeg helemaal niets.

2. Het is niet meer leuk

Kinderen associeren plezier met hun best proberen te doen, respectvol worden behandeld door coaches, ouders en teamgenoten, en het krijgen van speeltijd. Winnen, het spelen van toernooien en het oefenen met persoonlijke trainers worden zelden genoemd en zijn totaal niet belangrijk voor je kroost.

Oplossing: Jouw kind zit nooit verlegen om te antwoorden op de vraag; ‘Heb je het naar je zin?’ De kans is groot dat hoe meer ze zich vermaken, hoe beter ze spelen, hoe meer ze spelen, hoe harder ze zullen werken. En als het niet meer leuk is, moet je een manier verzinnen om het leuk te maken. Zo niet, vervroegd pensioen!

3. Te weinig speeltijd krijgen

Als kinderen in een team zitten en ze nooit de kans krijgen om betekenisvolle minuten te spelen, dan is het een kwestie van tijd tot ze stoppen. Kinderen willen spelen. Kinderen moeten spelen. Het doet er weinig toe hoe goed hun team is, of hoe beroemd hun coach is als ze nooit de kans krijgen bij te dragen aan het team. Uit een recente studie is gebleken dat 90% van de kinderen liever speelt in een verliezend team dan dat hij/zij op de bank zit in een winnend team.

Oplossing: Als je kind in een team zit, maar nooit speelminuten maakt, ondanks dat hij/zij naar alle trainingen en wedstrijden gaat, vraag je kind dan of hij/zij gelukkig is. Als je kind ongelukkig is, zoek je een ander team waar je kind wel kan spelen, of ga het gesprek aan met de coach.

4. Bang om fouten te maken

Kinderen geven aan dat een van de belangrijkste redenen waarom ze stoppen, is omdat ze bang zijn om fouten te maken, om te worden bekritiseerd, uitgescholden of worden gewisseld. Succesvolle spelers ontwikkelen zich beter een omgeving waar ze fouten mogen maken, waar ze worden aangemoedigd om te proberen en te falen. Dit is een noodzakelijk onderdeel van het ontwikkelingsproces.

Oplossing:
 Omarm falen en het nemen van risico’s bij jonge sporters. Prijs je kind niet enkel na een succesvolle actie, maar probeer ook mislukte acties positief te benaderen. Op die manier zullen kinderen blijven proberen om hun speler 1-op-1 te verslaan. Waardeer een mislukte actie en creëer een veilige omgeving om van fouten te leren.

5. Niet gerespecteerd voelen

Sport is oneerlijk. Het duurt duizenden uren en jaren van oefenen om iets te beheersen, maar we verwachten dat onze 9-jaar oude, voetballende zoon nooit fouten maakt. Veel coaches en ouders behandelen hun sportende kinderen op een manier die ze nooit zouden accepteren als zij zo door hun eigen baas zouden worden behandeld.

Oplossing: Behandel anderen zoals jij wilt dat ze jou behandelen. Respecteer de inspanning, focus en moed die nodig is voor een kind om te sporten. Geef ze het respect dat ze gewoon verdienen omdat ze überhaupt op het veld staan. Behandel ze met hetzelfde respect dat jij zelf ook graag zou willen.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.