Sluiten

Waarom is verliezen zo belangrijk? Kindercoach Tea over het belang van teleurstelling

Artikel

Publicatiedatum 13 maart 2014

Het onderwerp voor deze blog kwam bij me op op de dag dat wij ‘s ochtends in alle vroegte via de telefoon met onze dochter spraken die in Moskou was. Ze had daar een belangrijke wedstrijd luchtgeweerschieten verloren. Het was niet zomaar een kleine nederlaag, nee, het was een flink verlies, vooral ten opzichte van zichzelf. Wat valt er dan te zeggen na zo’n grote teleurstelling?

Kinderen kunnen nergens zo goed leren omgaan met teleurstellingen als bij het sporten. Teleurstelling en verlies horen bij het leven. Kinderen die al heel jong geleerd hebben met tegenslag om te gaan, stappen waarschijnlijk makkelijker door het leven dan kinderen die bang zijn om fouten te maken.

Nergens moet je zo vaak je verlies nemen als tijdens het sporten. Wil je beter worden, dan moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Doorzetten, geduld hebben, durven vallen, pijn doorstaan, standvastig weer opnieuw beginnen en doelen stellen, leer je nergens zo goed als met sport.

Wat kunnen ouders doen?

Leren omgaan met teleurstellingen en tegenslagen begint al op jonge leeftijd. Kruipen, lopen fietsen en zwemmen gaan nu eenmaal niet vanzelf. Van nature zijn vrouwen nogal eens geneigd hun kind te beschermen. Dan zie je dat als een kind dreigt te vallen, de moeder opspringt en vaak ook nog een gil uitslaat. Wanneer de kleine dreumes hiervan schrikt, kan het zomaar besluiten om maar niet meer van die rare stunten uit te halen.

Kinderen zijn gebaat bij uitdaging en dat begint al heel vroeg. Gevallen? Jammer, kusje en weer opstaan. Bloedknie: nog meer jammer, kusje, pleister en hupsakee maar weer verder spelen. Niet op de schommel of glijbaan durven? Toe… ga maar. Papa is er om je op te vangen.

Wat betekent vallen en weer opstaan voor kinderen?

Wanneer kinderen letterlijk vele malen zijn gevallen en weer zijn opgestaan, wanneer ze spelletjes en wedstrijden hebben verloren, dan is de beloning uiteindelijk een heel gezond zelfbeeld en veel zelfvertrouwen. Als je weet wat je kunt hoef je niet te twijfelen, hooguit heb je last van gezonde spanning.

Kinderen die goed kunnen omgaan met verlies en teleurstelling, kunnen goede vrienden worden met mooie sociale vaardigheden. Omdat ze geleerd hebben hoe moeilijk en vervelend het is om te verliezen, gunnen ze een ander de winst en steunen ze elkaar als het moeilijk is. Ze kunnen een onderscheid maken tussen balen van en over zichzelf en blij zijn voor de ander.

Een ander voordeel dat goede verliezers hebben, is dat ze op school ook goed kunnen presteren. Ze hebben misschien minder de neiging zich te verstoppen achter smoesjes en ook zullen ze niet snel anderen, zoals leraren of lawaai tijdens een toets, de schuld geven van minder goed presteren. Deze kinderen nemen hun verantwoordelijkheid en durven ervoor uit te komen dat ze zelf te weinig voor die toets geleerd hebben. Omdat ze gewend zijn doelen te stellen voor zichzelf in de sport, doen ze dat ook met hun school- en huiswerk. Ze weten zichzelf te motiveren om hun doelen te halen en weten dat ze het meeste en beste leren door het maken van fouten. Juist het maken van fouten en een weg van hobbels en bobbels, levert uiteindelijk een hoge kwaliteit op.

Alle clichés zijn waar

Dus ja, alle troostende woorden waarmee we elkaar opbeuren na een verlies of teleurstelling zijn waar. Ik zie op de Facebookpagina van mijn dochter een hele lange rij troostende woorden verschijnen. Allemaal hebben ze de strekking van ‘volgende keer beter’ en ‘gewoon dooroefenen’.

Ik weet dat ze het kan en ook dat ze na een paar uur weer in staat was te relativeren, nog zo’n mooi voordeel van sport en winnen en verliezen.

Als ze weer in Nederland is, hebben we het er vast nog even over. Als ze volgende week weer thuis komt, zal ik haar een dikke knuffel geven en misschien vertel ik haar nog eens het verhaal van hoe ze heeft leren fietsen op de éénwieler. Die worsteling heeft haar bewust geleerd dat inspanning iets opleverde en dat zij kon winnen van een fiets met maar één wiel…

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.