Sluiten

Voorkomen is beter dan genezen - Preventie levert gezondheidswinst op

Artikel

Publicatiedatum 12 februari 2016

Mensen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten. Daarom stimuleert de Rijksoverheid mensen om meer te sporten en bewegen. Dit doet de overheid onder andere met preventiebeleid.

Preventie staat voor het voorkomen van. Het voorkomen dat mensen ziek worden en het voorkomen dat mensen met een chronische aandoening nog zieker worden. De Rijksoverheid wil namelijk dat mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Bijvoorbeeld door het bevorderen van een gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en het uitvoeren van vaccinatieprogramma’s. Naast de landelijke overheid dragen gemeenten, zorgverzekeraars, zorgverleners, scholen en bedrijven hier ook aan bij.

Gezondheid heeft niet alleen veel invloed op de kwaliteit en lengte van leven van een persoon, maar ook op de sociale omgeving en de maatschappij. Hoe vitaler iemand is, hoe groter de kans dat diegene kan deelnemen op de arbeidsmarkt en zelfstandig thuis kan blijven wonen. Binnen de gezondheidszorg wordt preventie een steeds belangrijker thema. Door preventie kunnen mensen langer gezond blijven en beter blijven functioneren. Sport en bewegen spelen een belangrijke rol bij preventie en het stimuleren van een gezonde leefstijl.

De bewindslieden van het ministerie van VWS stuurden op 4 december 2015 een beleidsbrief over landelijke gezondheidsbeleid 2016-2019 naar de Tweede Kamer. Daarin schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn:

“Ons uitgangspunt is dat de inzet van heel veel verschillende maatschappelijke partijen, op veel verschillende beleidsterreinen nodig is om echt effect te hebben. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Het is de kunst daarbij te zoeken naar de verbinding tussen gezondheid en andere maatschappelijke doelen. Fitte werknemers zijn essentieel voor een vitaal bedrijf, fitte leerlingen essentieel voor kwalitatief goed onderwijs. In de wijk versterken veiligheid, gezondheid, participatie en welzijn elkaar. We willen afspraken maken waar iedereen beter van wordt. We gaan de agenda van het NPP, waarvan we hierna de contouren schetsen, dan ook met alle partijen – ieder op hun eigen terrein – uitwerken tot concrete acties. Daarin willen we voorbij de vrijblijvendheid van kleine, tijdelijke projecten komen, en structurele afspraken maken voor de langere termijn.”

Preventiebeleid: Alles is gezondheid

Door de inzet van het programma ‘Alles is gezondheid…, Het Nationaal Programma Preventie’, wil de overheid samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven een duurzame, maatschappelijke beweging op gang brengen waarin gezondheid en gezonder gedrag vanzelfsprekend zijn. Verbindingen en samenwerking moeten leiden tot een maatschappelijke beweging die tot aantoonbare en blijvende gezondheidswinst leidt. Vanuit de zorg, de school, de wijk en het werk. Waarbij er nadrukkelijk naar verbanden binnen en tussen die domeinen wordt gezocht.

Alles is gezondheid… stimuleert acties die Nederland gezonder maken. Het gaat erom een maatschappelijke beweging op gang te brengen die mensen inspireert en ondersteunt om aan hun gezondheid te werken. Dat verhoogt niet alleen de kwaliteit van leven, maar draagt ook bij aan een vitale maatschappij waarin iedereen naar vermogen kan meedoen. Het programma streeft naar een vitaler en gezonder Nederland via acties op school, in de wijk, op het werk en in de zorg. Het uiteindelijke doel is een afname van het aantal mensen met een chronische ziekte en het verminderen van gezondheidsverschillen tussen laag- en hoogopgeleiden. Hoewel er in het eerste jaar vooral veel op poten is gezet, zijn er al concrete resultaten te melden.

Een goede zet: schakers naar de hockeyclub

Een hockeyclub en een achterstandswijk, wat hebben die met elkaar te maken? Niet zo veel, lijkt het. Maar als zowel de club als de wijk hard werken aan hun maatschappelijke functie, blijken ze toch meer overeenkomsten te hebben dan verwacht. Betrokkenheid, gezondheid en participatie, daar draait het steeds om. “Als mensen zich thuis voelen zijn ze minder kwetsbaar.”

Het Amsterdamse AthenA is een bijzondere hockeyclub. Want hoeveel sportverenigingen hebben een boomgaard? Of een gezonde kantine die meer op een restaurant lijkt, met barcoördinatoren en een professionele kok? En waar wordt zo intensief nagedacht over de maatschappelijke functie van een vereniging?

Gratis fruit

Voor Erlijn Suurmeijer, tot voor kort verant­woordelijk voor de exploitatie van de Kantine, is het niet meer dan logisch: “Gezondheid zit in het DNA van onze club. De leus van opricht- ster Tanja Vermeer is: “We zijn hier, we zetten mensen op de wereld en we moeten gezond leven.” Daarom brengen we nu de gezonde Kantine in de praktijk.” En dat begint aardig te lukken: gezonde borrelhappen, licht verteer­bare maaltijden (150 per week), gratis fruit en door de week geen alcohol voor 18:00 uur.” Bij hockeyclub AthenA draait het dus zeker niet alleen meer om hockey. Sterker nog: “Dat is ook nooit zo geweest. Het uitgangspunt is en blijft: Sporten is gezond en goed eten ook.”

Anderhalve kilometer verderop in de Indische Buurt begon Mustapha Eljarmouni zeven jaar geleden te schaken met zijn zoon en wat kinderen uit de omliggende straten. En nu? “300 kinderen krijgen van maandag tot en met vrijdag les op onze schaakschool in buurtcentrum De Meervaart. Ongelofelijk.” En dat is dan nog afgezien van alle andere initiatieven waar hij mee bezig is: “Maaltijden van drie euro koken, boekenavonden, een cineclub en gezond eten organiseren voor schoolkampen in de vakanties.”

Pure winst

Schaken is volgens Mustapha veel meer dan een spelletje. “Het prikkelt de nieuwsgierigheid, verbetert de concentratie, en leidt tot meer samenwerking en sportiviteit. Daardoor doen de kinderen het beter op school, krijgen ze meer zelfvertrouwen en gaan ze nadenken over hun toekomst.” In een achterstandsbuurt, waar gezinnen klein wonen en weinig geld hebben, is dat pure winst. Niet alleen voor de kinderen: Mustapha en zijn docenten werken altijd samen met ouders, scholen en andere organisaties.

Zo is er ook een groot vrijwilligersnetwerk ont­staan. “Mooi hoor, al die betrokken mensen. Ik vind de participatiemaatschappij echt belangrijk; als je je thuis voelt ben je minder kwetsbaar.”

Zo bezien is het misschien minder vreemd dat Mustapha met AthenA te maken kreeg. “Duco Wildeboer, voorheen voorzitter van hockeyclub AthenA, zei tegen me: ‘Mustapha, ik wil graag een groep kinderen uit jouw buurt hier op bezoek krijgen.’ Ik zei: ‘Geen probleem.’ Zo zijn we met een groep van 34 Turkse, Surinaamse en Marokkaanse kinderen en hun ouders naar de hockeyclub gegaan. Duco vond dat uniek, die verbinding tussen twee buurten. Maar het was ook gewoon gezellig.”

En ondertussen kijkt Mustapha al weer verder: hockey in de Indische Buurt. Op allesisgezondheid.nl staan meer concrete voorbeelden.

Bronnen: allesisgezondheid.nl, rijksoverheid.nl

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.