Sluiten

Voorkom enkelblessures bij korfballers-bijscholing en trainersset

Artikel

Publicatiedatum 29 juni 2018

Als een korfballer op de Spoedeisende Hulp komt, is het vaak voor een enkelblessure. Hier lees je hoe het beter kan.

25% enkelblessures

De enkels van korfballers hebben soms flink te lijden. Verzwikkingen en verstuikingen komen veel voor en soms gaat het om een botbreuk of kneuzing. Als er op de Spoedeisende Hulp een korfballer binnenkomt, heb je 25% kans dat het om een enkelblessure gaat. Bovendien ben je met een beschadigde enkel al snel 8 tot 12 weken uit de running, en dat wil natuurlijk niemand. Gelukkig kan jij als coach of trainer helpen om enkelblessures te voorkomen.

Bewezen effectief

De KNKV en VeiligheidNL hebben samen een programma ontwikkeld om enkelblessures te voorkomen, speciaal voor korfballers: de Korfbal Enkel Trainersset. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat deze aanpak daadwerkelijk helpt om enkelblessures te voorkomen. Sinds 2015 is de Korfbal Enkel Trainersset dan ook een vast onderdeel van de KNKV trainersopleiding.

Enkelversterkende oefeningen

In de Korfbal Enkel Trainersset vind je 14 kaarten met gerichte oefeningen voor een sterke enkel. Je kunt variëren met het soort ondergrond waarop je je korfballers de oefeningen laat doen. Ook kun je ze met of zonder bal uit laten voeren, of bijvoorbeeld met de ogen dicht. Maak er een vast onderdeel van bij de warming-up. Zo worden de spieren rond het enkelgewricht elke week wat sterker. En gaat het toch een keer mis? Dan vind je in de set ook wat je moet doen als iemand een enkelblessure oploopt.

Bijscholing telt mee voor licentie

Wil jij ook zo’n handige Korfbal Enkel Trainersset? Als je specifieke bijscholing volgt voor korfbalcoaches en -trainer, krijg je hem automatisch uitgereikt. En de bijscholing telt mee voor je coachlicentie. Hou de KNKV-site in de gaten voor data.

Ben je benieuwd wat er precies gebeurt als een van je spelers een enkelblessure oploopt? Bekijk dan het blessurefilmpje.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.