Sluiten

Voor iedereen een app?!

Artikel

Publicatiedatum 6 maart 2018

De laatste vijf jaar is het gebruik van sport- en gezondheid gerelateerde smartphone applicaties exponentieel gegroeid. Grote groepen individuele sporters, zoals hardlopers, fietsers en wandelaars maken gebruik van diverse sportapps. Voor (potentiële) sporters is het echter moeilijk om een keuze te maken uit de vele duizenden apps die voor handen zijn. Naast de sporters zelf, krijgen ook professionals en organisaties (zoals sportverenigingen en gemeenten) in hun werkveld te maken met sportapps.

Doelstelling

Doelstelling van dit project is bepalen welke (populaire) sportapp past bij welk type van gebruiker/professional op basis van doelstellingen en wensen (op vlak van sport-/beweegstimulering, trainingsbegeleiding, gezondheidsbevordering, community building en monitoring). De volgende deeldoelstellingen worden hierin onderscheiden:

  • Overzicht van karakteristieken van bestaande sportapps voor hardlopen, fietsen en wandelen.
  • Inzicht in de toepasbaarheid van bestaande apps voor professionals ((personal) trainers en coaches, leefstijlprofessionals, fysiotherapeuten, vertegenwoordigers van sportverenigingen en beleidsvertegenwoordigers).
  • Inzicht in de bruikbaarheid en hanteerbaarheid van sportapps voor individuele gebruikers.
  • Ontwikkelen van een dynamische en toekomstbestendige beslistool voor professionals en individuele sporters.

Resultaat

Met het project ‘Voor iedereen een app?!’ is de afgelopen twee jaar gewerkt aan een model om sporters beter te verbinden met sportapps. Doel van het project is te bepalen welke (populaire) sportapp past bij welk type gebruiker én professional. Hiervoor werd een dynamische beslistool ontwikkeld voor professionals en individuele waarmee op basis van doelstellingen en wensen een keuze kan worden gemaakt uit de enorme diversiteit aan sportapps die op de markt beschikbaar zijn. Op die manier wordt de match tussen gebruiker en app verhoogd en worden de functies en mogelijkheden van de apps inzichtelijk gemaakt. Aan de hand van deze tool kunnen professionals op basis van van het beoogde doel de juiste applicatie vinden.

schermafbeelding van de beslistool waar om informatie wordt gevraagd
(Foto: Kenniscentrum Sport)

 

 

 

 

(laatste release: juli 2019)
 

 

 

 

 

 

 

Het gebruik van sportapps

Naast de sporters zelf, krijgen professionals en organisaties (zoals sportverenigingen en gemeenten) in hun werkveld ook te maken met sportapps. Professionals als (personal) trainers, coaches en leefstijlprofessionals kunnen hun cliënten aanmoedigen om een sportapp te gebruiken met als doel goede intenties vol te houden, nieuwe doelen te stellen en ervaringen te delen. Echter ook bij hun ontbreekt de juiste kennis om de geschikte app voor de juiste cliënt te bepalen.

Als onderdeel van het project ‘Voor iedereen een app?!’ zijn factsheets opgesteld na veldonderzoek met de volgende professionals:

In een tijd waarin veel sporters individueel sporten zonder hulp van coaches en trainers in sportverenigingen, hebben sportapps een enorm potentieel. Hiervoor is het wel essentieel dat apps de sporters optimaal begeleiden. Idealiter zouden apps moeten bijdragen aan een blessurevrije, frequente, plezierige en motiverende sportdeelname.

Het app gebruik onder wandelaars en hardloopsters is in kaart gebracht en opgesteld in de onderstaande factsheets:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Ruud Smits

Ik gebruik de beslistool voor leerlingen van mijn middelbare school, maar de link werkt niet meer. Hoe kan dit? Bestaat de beslistool nog?