Sluiten

Voetballers zijn na 2 dagen hersteld van een wedstrijd

Artikel

Geplaatst op 15 december 2011

Geplaatst op 15 december 2011

Voetballers veranderen tijdens een wedstrijd gemiddeld iedere 5 seconden van activiteit. In een wedstrijd voert een speler ongeveer 1300 acties uit waarvan er 200 een hoge intensiteit hebben [1]. Met zo veel acties en hoge intensiteit treedt er tijdens en na de wedstrijd vermoeidheid op bij de spelers.

Waarin uit de vermoeidheid bij voetballers zich en hoe lang duurt het voordat een speler weer hersteld is? Rampinini et al. hebben de vermoeidheid van voetballers na het spelen van een wedstrijd en de tijd die nodig was om te herstellen onderzocht.

Zeventien voetballers (gemiddelde leeftijd 19 jaar) uit de Italiaanse Serie A (6 verdedigers, 7 middenvelders en 4 spitsen) hebben deelgenomen aan de studie. Per week trainden de spelers zes keer en speelden ze één wedstrijd. Om herstel te meten zijn de spelers twee keer voor de wedstrijd en drie keer na de wedstrijd (40 minuten, 24 uur en 48 uur na afloop) getest. Er is een sprinttest (een shuttle sprinttest van 2 keer 20 meter) en een voetbalspecifieke test afgenomen. Ook zijn de spiereigenschappen van het rechterbovenbeen getest. De wedstrijd werd met camera’s opgenomen, zodat de totale loopafstand en de afstand die met hoge snelheid (meer van 15 km/uur) werd gelopen berekend konden worden.

Tijdens de wedstrijd liepen de voetballers gemiddeld 11,8 kilometer. Daarvan is ongeveer 2,7 kilometer op hoge snelheid gelopen. In de tweede helft is 10,3 procent minder gelopen en de loopafstand op hoge snelheid verminderde zelfs met 14,9 procent. De sprintprestatie nam na de wedstrijd af (van 6,76 seconden bij de twee testen voor de wedstrijd naar 6,94 seconden veertig minuten na de wedstrijd). De maximale kracht die geleverd kon worden door de rechterbovenbeenspier maximaal aan te spannen was lager na de wedstrijd (een afname van ongeveer 11%). 24 uur na de wedstrijd trad er herstel op in de sprinttijd en de kracht. Pas 48 uur na de wedstrijd waren de sprinttijd en de kracht weer gelijk aan de prestaties voor de wedstrijd. De prestatie op de voetbalspecifieke test bleef voor en na de wedstrijd gelijk. Er werd door de spelers meer spierpijn gerapporteerd direct na de wedstrijd. Spierpijn wordt gekoppeld aan perifere vermoeidheid; de spieren zijn wat beschadigd/ontstoken door de wedstrijd. 24 uur na de wedstrijd was de gerapporteerde spierpijn weer gelijk aan de waarden voor de wedstrijd.

De speelschema’s in het voetbal houden rekening met een hersteltijd van twee dagen. In andere sporten, en in het bijzonder tijdens toernooien, wordt nog te weinig rekening gehouden met de tijd die nodig is om te herstellen.
Er wordt geen verklaring gegeven voor het constant blijven van de voetbalspecifieke test. Wellicht is deze test niet geschikt om vermoeidheid te meten. De resultaten van Rampinini et al. kunnen gebruikt worden bij trainingen en het plannen van wedstrijden, rust of hersteltrainingen. Hoeveel effect de vermoeidheid daadwerkelijk heeft op de wedstrijdprestatie wordt in deze studie niet duidelijk.

S. (Susan) Vrijkotte
__________

[1] Mohr M, Krustrup P, Bangsbo J (2003) Match performance of high-standard soccer players with special reference to development of fatigue. J. Sports Sci., 21: 519-528.

Rampinini E, Bosio A, Ferraresi I, Petruolo A, Morelli A, Sassi A (2011) Match-related fatigue in soccer players. Med. Sci. Sports Exerc., 43: 2161-2170
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.