Sluiten

Vocht aanvullen na inspanning: drink melk, of water met zout

Artikel

Publicatiedatum 1 maart 2017

Geplaatst op 1 maart 2017

Sporters die door inspanning een vochttekort hebben opgelopen, kunnen het beste water met een klein beetje zout drinken, eventueel aangevuld met koolhydraten en eiwit. Melk bevat al deze bestandsdelen en is daarmee een geschikt alternatief. Hierbij geldt de vuistregel om anderhalf keer zoveel te drinken, als er aan vocht is verloren. Dit hoeft niet zo snel mogelijk, maar juist verspreid over meerdere uren.

Tijdens inspanning verliezen sporters vocht, voornamelijk door te zweten. Dit vochtverlies kan vooral tijdens duurinspanning en inspanning in de warmte flink oplopen. Door te zweten verliest een sporter overigens niet alleen vocht, maar ook mineralen zoals natrium en een beetje kalium (ook wel zouten).

Een groot tekort aan vocht kan een goede prestatie in de weg staan. Bij een vochttekort stroomt relatief veel bloed richting de huid waardoor er minder beschikbaar is voor de spieren. Daarnaast kan het lichaam zich minder goed koelen. Hierdoor bestaat het risico dat de lichaamstemperatuur te hoog oploopt waardoor meerdere processen in het lichaam niet meer optimaal functioneren. Daarbij neemt de coördinatie af en het gevoel van uitputting toe.

Het is dan ook aan te raden om na een training of wedstrijd het vochttekort aan te vullen. Een groep Engelse onderzoekers zocht door middel van een literatuurstudie uit wat hierbij de beste strategie is.

Drie factoren

Om te beginnen is het belangrijk dat het verloren vocht ruimschoots wordt gecompenseerd. Hierbij kunnen sporters de vuistregel hanteren dat ze anderhalf keer zoveel vocht moeten innemen als ze hebben verloren. Hoeveel vocht verloren is gegaan kan (bij benadering) vrij eenvoudig worden bepaald door voor en na een training het lichaamsgewicht te bepalen.

Naast de hoeveelheid vocht, speelt ook de samenstelling daarvan een belangrijke rol. Alleen water drinken volstaat niet en kan zelfs averechts werken. Door te zweten ontstaat er een tekort aan zout in het lichaam. Omdat het lichaam streeft naar een evenwicht in de concentratie van verschillende vloeistoffen, zal het water aan de lichaamscellen onttrekken. Het is dan ook aan te raden om een klein beetje zout toe te voegen aan het water, ongeveer negen gram keukenzout per liter. Het toevoegen van koolhydraten en eiwit kan ook helpen bij het herstel van de vochtbalans. Hier ligt hetzelfde principe aan ten grondslag als bij water met zout. Als alternatief kunnen sporters ook melk drinken aangezien dat alle belangrijke stoffen bevat.

Ook de timing van de vochtinname lijkt van invloed op het herstel van de vochtbalans. Zo zijn er aanwijzingen dat het beter werkt om de beoogde hoeveelheid vocht verspreid over meerdere uren in te nemen in plaats van in een korte tijd. Hoe de ideale verdeling er precies uitziet is helaas niet te zeggen. Daar is tot op heden nog onvoldoende onderzoek naar uitgevoerd.

Tot slot

Sporters die veel vocht verliezen tijdens inspanning doen er verstandig aan dat volgens bovenstaand advies aan te vullen. Daarmee voorkomen ze dat ze bij een volgende training of wedstrijd met een vochttekort aan de start staan, met alle nadelige effecten op de prestatie van dien. Dit speelt vooral bij meerdere trainingen op één dag.

Uiteraard hoeven sporters niet te wachten met vocht aanvullen tot hun training of wedstrijd is afgelopen. Ook tijdens de inspanning kunnen sporters drinken, indien de situatie dat toelaat. Meer daarover is te lezen in het factsheet hydratie.

Evans GH, James LJ, Shirreffs SM, Maughan RJ (2017) Optimizing the restoration and maintenance of fluid balance after exercise-induced dehydration. J. Appl. Physiol., doi: 10.1152/japplphysiol.00745.2016
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.