Sluiten

Verslag Symposium Kopzorgen

Artikel

Publicatiedatum 2 mei 2016

Geplaatst op 2 mei 2016

In Sportgericht nummer 2/2016 is een verslag te lezen van het Symposium “Kopzorgen” dat op 17 maart in Amsterdam plaatsvond.

Tijdens dit congres was uitgebreid aandacht voor de risico’s op hersenletsel als sporters een hersenschudding oplopen, bijvoorbeeld doordat zij vallen of hard in aanraking te komen met een tegenstander.

Het koppen bij voetbal is daarentegen waarschijnlijk geen belangrijke oorzaak van hersenletsel, zoals ook te lezen is in dit artikel. Het advies van sportartsen is om juist wel regelmatig het koppen te trainen. Zo kunnen kinderen een goede techniek aanleren en is de kans op hersenletsen bij koppen kleiner.

Hoewel koppen met mate dus waarschijnlijk geen kwaad kan, is doorspelen na een harde klap wel schadelijk. Dit gebeurt echter nog wel regelmatig. Sporters blijken vaak niet goed in te schatten of aan te geven hoe ernstig hun hoofdblessure is, zoals ook in dit artikel te lezen is.

Coaches moeten hierop bedacht zijn en hun sporters bij twijfel van het veld sturen en rust laten nemen. Onvoldoende rust nemen na hoofdletsel kan namelijk gevaarlijk zijn. Op korte termijn neemt het risico op blessures toe (lees bijvoorbeeld hier), en op de lange termijn kan een slecht herstelde hersenschudding tot langdurige klachten leiden.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.