Sluiten

Verliezen is geen optie?

Artikel

Publicatiedatum 24 december 2014

Is verliezen een optie? Voor mij wel, maar voor m’n dochter niet. Bij een spelletje kwartet staan de tranen al in haar ogen als ik de eerste slag sla. ‘Het is maar een spelletje’ helpt niet. Verliezen is voor haar dus absoluut geen optie. En ik vraag me af of dat nou wel of niet erg is.

Terwijl ik erover na zit te denken, zie ik een verschil tussen ‘altijd moeten winnen’ en ‘altijd willen winnen’. Het eerste heeft voor mij een negatieve klank, het tweede past al iets beter binnen mijn normen en waarden. Zelf ben ik opgevoed met kernbegrippen als ‘samen’ en ‘delen’. Vanuit dat perspectief kan ik het altijd ‘moeten winnen’ als asociaal neerzetten.

Aan de andere kant kan een beetje winnaarsmentaliteit in het ‘latere leven’ helemaal geen kwaad als je iets wilt bereiken op het gebied van werk of in de sport. Dus is de grote vraag: moedig je een kind aan als het niet tegen zijn of haar verlies kan of keur je dat gedrag af?

Willen versus moeten winnen

De beste oplossing ligt, zoals zo vaak, waarschijnlijk in het midden. Maar dat is me te gemakkelijk. Ik blijf een beetje hangen bij het ‘moeten’ en ‘willen’ winnen. Ik kies voor de tweede optie. Het lijkt me een mooi opvoedingsresultaat als mijn dochter (later) voor het maximaal haalbare gaat. Willen winnen dus. Maar dat ze daarnaast goed om kan gaan met de situatie als er een keer niet gewonnen wordt.

Mijn eigen jeugd en opvoeding heeft mijn mate van winnaarsmentaliteit grotendeels bepaald. Daar kan ik nu met de inmiddels opgedane levenservaring wel een schepje bij of af doen, maar de basis is nu eenmaal de basis.

En nu mag ik een basis leggen bij mijn dochter en ben ik terug bij het spelletje kwartet. Wat doe ik? Laat ik haar winnen en ontneem ik haar de kans om te leren? Nee, dat wordt ‘m niet, want verliezen van een meisje van acht gaat er bij mij niet in. Of speel ik gewoon ‘volle bak’ door en laat ik haar gefrustreerd achter? Mmm, ik denk niet dat ik daar een heel fijn gevoel aan over houd.

Hoe creëer ik nou een win-winsituatie?

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.