Sluiten

#Veiligestartmetsport: hoe gaat dat in het buitenland?

Artikel

Publicatiedatum 18 mei 2020

In Nederland beginnen we voorzichtig aan weer met sporten in georganiseerd verband, met veel voorzorgsmaatregelen. Net als met andere facetten van de corona-aanpak, vullen veel landen het verschillend in. In dit blog brengen we voorbeelden uit het buitenland bij elkaar. Het zal regelmatig worden aangevuld.

Australië

vlag australiaDe Australische regering vindt sport een ‘publieke prioriteit’ en publiceerde op 2 mei een uitgebreid overzicht van plannen om 49 sporten opnieuw op te starten, in drie fasen. Zo mochten senioren hun populaire sporten ‘lawn bowl’ en tennis weer oppakken, nadat de regering de maatregelen voor deze risicogroep versoepeld had.

België

vlag van België In België ging de zogenoemde ‘Fase 2’ van de exitstrategie op 18 mei van start. Onder andere trainingen in clubverband in de openlucht mogen hervat worden, onder een aantal voorwaarden. De belangrijkste is dat er géén fysiek contact mag plaatsvinden tijdens de training. Ook moet er een coach aanwezig zijn en de groepen mogen niet groter zijn dan twintig personen. Uiteraard moeten verenigingen alle mogelijke maatregelen treffen om de veiligheid van de sporters te garanderen. Iets drinken in de kantine achteraf mag bijvoorbeeld ook in België nog niet.

Ook het sportmateriaal moet vóór en na het sporten schoongemaakt worden. Kleedkamers, douches en kantines van de sportaccommodaties gesloten. Toiletten mogen open zijn, bij voorkeur zelfs, zodat sporters hun handen ter plekke kunnen wassen. Alle evenementen – en dus ook sportevenementen – blijven echter tot en met 30 juni nog verboden bij onze zuiderburen. Sowieso zijn alle sportwedstrijden tot 31 juli geannuleerd. Lees hier meer over de maatregelen voor de sport in België, inclusief een leidraad en gedragsprotocollen van Sport Vlaanderen. Ook de Vlaamse Sportfederatie biedt veel informatie over corona.

Brazilië

vlag van Brazilië Een voorbeeld uit het zwaar bekritiseerde Brazilië. In één staat, Santa Catarina, mochten de sportscholen weer open, op 30% van hun capaciteit. Leden moeten een mondkapje dragen. Ze mogen maximaal 45 minuten blijven, kunnen hun mobiele telefoon niet gebruiken en moeten hun eigen fles water meenemen. Het gebruik van kleedkamers is verboden. Ook groepstraining is niet toegestaan​. ​Dit is overigens in strijd met het beleid in de meeste andere staten: die kondigden juist strengere maatregelen aan om het virus in te dammen.

Cyprus

Cyprus treft speciale voorzieningen voor topsporters. Buitensportfaciliteiten zijn sinds 4 mei weer toegankelijk voor atleten die zijn opgenomen in de lijst van het Olympisch Comité van Cyprus.

Denemarken

vlag van Denemarken De Denen maakten hun versoepelingen voor clubsport bekend op 20 april. Contactloze buitensport verenigingen (bijvoorbeeld golf en tennis) mogen weer open. Kleedkamers, sportscholen en indoor faciliteiten blijven gesloten. Omdat binnensporten nog steeds verboden zijn, komen er steunpakketten waarmee clubs het hoofd boven water kunnen houden (met een totaal van 50 miljoen Deense kronen).

Duitsland

vlag van DuitslandDe Duitse regering kondigde op 30 april aan dat buitensporten onder strikte hygiëneregels mogen worden hervat voor kinderen en niet-professionele competities. Staten kunnen daar overigens naar eigen goeddunken beslissen over de versoepeling van maatregelen. Zo mogen sportverenigingen ​​in Brandenburg weer trainen sinds 15 mei. Maar in Hessen was sporten op 1,5 meter alweer toegestaan sinds 9 mei. Fitness mag in Duitsland vanaf 15 mei weer open.

Finland

flag van Finland De Finse regering kondigde op 4 mei haar ‘hybride’ heropeningsstrategie aan. Buitensport faciliteiten mochten op 14 mei weer open. Ook willen de Finnen de sportcompetities vanaf 1 juni hervatten. Op 1 juni start ook de geleidelijke heropening van de binnensport zoals zwembaden, sportfaciliteiten, recreatie- en jeugdcentra.

Ierland

vlag van IerlandIerland kondigde op 1 mei een 5-fasenplan aan voor versoepeling van de coronamaatregelen. De consequenties voor de sport zijn als volgt:

  • Buitensport faciliteiten gaan weer open, voor individuele sporters en mensen uit hetzelfde huishouden. Dit geldt voor de niet-contactsporten zoals golf, tennis, hardlopen, wandelen, fietsen en sommige watersporten.
  • Teamsport in kleine groepen wordt hervat, voor de niet-contactsporten. Het gaat om groepjes van minder dan 10 mensen. Als het moeilijk is om afstand te houden, is fysiek contact kórt toegestaan, gedurende maximaal 10 minuten. Indoor activiteiten mogen niet langer duren dan 10 minuten, voor maximaal 4 sporters.
  • Teamsport is weer toegestaan voor grotere groepen, maar nog wel op fysieke afstand. Dit mag tot 30 personen.
  • Competitiesporten keren terug, met een beperkt aantal toeschouwers.
  • In de laatste fase gaan binnensport faciliteiten weer open, waaronder ook sportscholen.

Italië

vlag van Italië Ook in het zwaargetroffen Italië komt voorzichtig versoepeling. Er zijn zelfs plannen om sportscholen vanaf 1 juni weer te heropenen. Op 3 mei heeft het Italiaans Olympisch Comité bovendien een plan gepubliceerd om de breedte- en topsport voor kinderen en volwassenen te heropenen.

Luxemburg

vlag van LuxemburgIn Luxemburg waren – net als in Nederland – individuele fysieke activiteiten (hardlopen, wandelen en fietsen) altijd toegestaan ​​tijdens lockdown. Vanaf 11 mei werden daar de buitensportactiviteiten hervat (zoals tennis, golf en paardrijden). Maar contactsporten zijn nog niet toegstaan in Luxemburg. Scholen gaan weer open in drie fasen, maar álle gymlessen zijn tot het einde van het schooljaar geannuleerd.

Noorwegen

vlag van Noorwegen

Vanaf 7 mei zijn sportactiviteiten mogelijk in de openbare ruimte, met maximaal 50 personen op een afstand van minimaal 1 meter. Verenigingen kunnen ook de trainingen hervatten, mits ze zich houden aan de gezondheidsvoorschriften. Contactsporten zijn nog steeds niet toegestaan, kleedkamers blijven gesloten en sportuitrusting mag niet worden gedeeld. De regering overweegt wel om vanaf 15 juni evenementen tot 200 personen weer toe te staan. Schoolzwemmen en georganiseerd zwemmen mag weer vanaf 1 juni. Sportscholen, fitnesscentra en openbare zwembaden kunnen vanaf 15 juni weer open.

Polen

vlag van Polen Polen zat in een periode in volledige lockdown. Dat betekende bijvoorbeeld dat naast scholen en sportaccommodaties, ook parken en speeltuinen afgesloten waren en kinderen tot 13 jaar niet buiten mogen zijn zonder een begeleider. Voorzichtig aan wordt nu ruimte gegeven aan recreatieve sport en aan de Olympische sporters. Een paar opvallende elementen:

  • Maximaal 6 personen mogen tegelijk in een openbare sportaccommodatie of speelgelegenheid aanwezig zijn.
  • Van en naar de locatie moeten mensen mondkapjes gebruiken.
  • Het gaat om outdoor-faciliteiten, variërend van golf en watersport tot motorsport en tennis.
  • Bij een deel van de sporten zijn extra beperkingen wat betreft aantal deelnemers.

Het plan voor deze versoepeling is op 25 april 2020 gepresenteerd door de minister-president en de minister van sport en gaat met ingang van 4 mei in, onder de noemer “thawing” grassroots sport (‘ontdooien van de breedtesport’). In dat plan wordt ook al aangegeven wat de volgende fases zullen zijn van het verder openstellen van sportfaciliteiten. Zoals bijvoorbeeld weer kunnen fitnessen of zwemmen. Maar daarbij is nog geen planning aangegeven.

Verenigd Koninkrijk

vlag van Verenigd KoninkrijkVanaf 13 mei mogen de Britten weer onbeperkt buiten sporten. Maar: alleen met leden van hun eigen huishouden of met één persoon van buiten hun huishouden. Mensen uit hetzelfde huishouden mogen dus weer sporten beoefenen zoals golf, basketbal, tennis en vissen. Alle buitensportfaciliteiten mogen weer open, maar sportscholen en buitenzwembaden blijven gesloten.

Meer lezen

De impact van corona / COVID-19 op de sport vraagt niet alleen om landelijk beleid, zoals hierboven beschreven, maar ook op Europees niveau wordt hierover nagedacht. Een grote groep stakeholders heeft een position paper geschreven die onder meer aan de Europese Commissie is aangeboden. Kenniscentrum Sport & Bewegen is hierbij betrokken als lidorganisatie van TAFISA.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.