Alles over sport logo

Veilig starten in de fitnessbranche: wees pro-actief

Een omgeving bedoeld om mensen gezond en fit te houden, is van de éne op de andere dag verboden terrein. Om diezelfde mensen gezond te houden… Dit overkwam de fitnessbranche door corona. In dit artikel vertellen twee fitnessondernemers hoe zij zich aanpassen aan ‘het tijdelijke abnormaal’.

De coronacrisis hakt er behoorlijk in bij de fitnessbranche. Toen de ‘slimme lock-down’ werd aangekondigd, was snel duidelijk dat deze situatie niet van korte duur zou zijn. Om toch sport aan te blijven bieden, vroeg dat om de juiste mentaliteit, voldoende creativiteit en een snel aanpassingsvermogen van fitnesscentra. Inmiddels is bekend dat sportscholen vanaf 1 juli weer open mogen onder voorwaarden. Wij spraken Frank Klein van Coronel Sports in Huizen en Tom van der Kolk van Sportinstituut Tom van der Kolk uit Alkmaar (beiden aangesloten bij brancheorganisatie NL Actief) over hun aanpak in deze bijzondere situatie.

Donderslag bij heldere hemel

Frank Klein herinnert zich de persconferentie waarin de strenge maatregelen werden aangekondigd nog goed. “Wij waren enigszins voorbereid dat er iets zou gebeuren door de situatie in de landen om ons heen, maar de volledige lock-down kwam als donderslag bij heldere hemel. Het overviel ons enorm, maar we gingen meteen aan de slag met het informeren van de leden.” Hetzelfde geldt voor Sportinstituut Tom van der Kolk: “We zagen het stapsgewijs natuurlijk aankomen, maar het was toch even schrikken. Aan de andere kant ben je ook ondernemer, en denk je direct: wat kunnen we dan wel doen?”

Toen duidelijk werd dat deze situatie langer zou duren, werd het heel onwerkelijk. Frank Klein: “Je wordt als ondernemer in een positie gemanoeuvreerd waar je niks aan kunt doen. Er werd niet verteld wat wel mocht, maar vooral wat niet mocht.” Toch kwam er goed nieuws met het financiële ondersteuningspakket. Al is dat niet de oplossing volgens Frank: “Dit is een druppel op de gloeiende plaat.”

Online sportaanbod

Bij Tom van der Kolk ging de knop dezelfde avond nog om: “We kochten videocamera’s om driekwart van de sportlessen online neer te zetten. Daarnaast hebben we voor fitness direct programma’s voor thuis gemaakt. Ook konden we Fitsnacks en de lessen van House of Workouts aanbieden.” Coronels Sports was toevallig al bezig met online lesaanbod. Frank Klein legt uit: “Dat hebben we naar voren geschoven. Drie dagen later boden we de eerste online les al aan.”

Keuze aan de leden

Frank Klein: “We ontvingen met name in het begin heel veel prettige, positieve mailtjes van leden. Met het bericht dat ze ons blijven steunen, blij zijn met het online aanbod, de manier van informeren en de compensatieregelingen. We hebben leden namelijk echt een keuze gegeven.” Coronel Sports biedt verschillende opties aan: leden kunnen hun lidmaatschap te laten compenseren, of tijdelijk bevriezen.

Ook Sportinstituut Tom van der Kolk ontving overwegend positieve geluiden. De duidelijke communicatie en enkele persoonlijke videoboodschappen droegen daaraan bij. In mei en juni hebben leden ook hier de keuze hun abonnement tijdelijk te bevriezen.

Buitenfitness

buitentent met fitness apparatuur erin
(beeld: Sportinstituut Tom van der Kolk )

Zodra het sein voor buitensport werd gegeven, gingen beide centra aan de slag. Bij Sportinstituut Tom van der Kolk lag de focus eerst op kinderen, die als eerste weer mochten sporten. “Toen ook volwassenen weer buiten mochten sporten, organiseerden we ook voor hen buitensport met een reserveringssysteem. Er waren heel wat investeringen nodig, zoals de aanschaf van tenten en speciale fitnessapparatuur zodat buitensport ook bij slecht weer mogelijk blijft. Inmiddels draait de sportschool voor zo’n 70% outdoor. Yoga en pilates blijf ik nog online aanbieden, want dat is bij frisser weer niet fijn om buiten te doen.”

Ook Coronel Sports benadrukt dat buitensport een behoorlijk intensieve aangelegenheid is. Frank Klein: “Het is desastreus voor je apparatuur, laat ik dat eerlijk zeggen. Er komt een hoop vocht en zand tussen, het weer heeft invloed. En elke dag gaan de toestellen naar buiten en weer terug naar binnen. Dat kost twee keer per dag anderhalf uur tijd en dus geld.” Ondanks de ongemakken hebben Frank en zijn team het er graag voor over: “We willen leden graag iets bieden. Mensen zijn ook dankbaar. Zij zien wat we elke dag doen, we krijgen hiermee de gunfactor van leden, dus dat scheelt een heleboel. Niks doen is voor ons namelijk geen optie.”

Voldoende ruimte, en anders lobbyen bij gemeente

In Huizen beschikte men gelukkig al over veel buitenruimte. Maar Frank ziet ook veel mogelijkheden voor clubs zonder veel buitenruimte: “IZI Fitness is ook een club van ons. Daar hebben we in overleg met de buren de ruimte ertussenin volledig gebruikt om apparatuur kwijt te kunnen. En in Bunnik – waar we sinds september 2019 een vestiging hebben – ben ik met de burgemeester en wethouder gaan praten. Ook daar kunnen we nu apparatuur buiten kwijt, op voldoende afstand.”

Judoka’s aan het trainen buiten
(beeld: Sportinstituut Tom van der Kolk)

Sportinstituut Tom van der Kolk ging in gesprek met de naastliggende verenigingen. “Op ons terrein zitten tennis, jeu-de-boules en korfbal. Ik heb gevraagd of ik een deel van het parkeerterrein mocht gebruiken. Ook mag ik een deel van het korfbalterrein gebruiken.” Na de gesprekken met ‘de buren’ ging ook de gemeente akkoord met het voorstel. “De gemeente is welwillend en mijn ervaring is dat zolang je goed en veel communiceert, je het meeste bereikt. Wel schakelen sommige gemeenten wat langzaam. Wij hadden de protocollen een dag na de aankondiging klaar, maar we moesten nog een week op de gemeente wachten. Al verschilt dat wel per gemeente.”

Protocollen rondom buitensport

Frank Klein vertelt dat de leden van Coronel Sports een mail kregen met uitleg over de nieuwe werkwijze rondom buitensporten. “Onderdeel daarvan is het reserveren van buitensport per uur. Vol is vol. Eenmaal aangekomen bij de club, melden leden zich aan voor identificatie. Na afloop moeten de leden zich ook weer afmelden. Zo zien we precies hoeveel mensen exact aan het sporten zijn. Dankzij het inschrijfsysteem overschrijden we het maximaal aantal personen niet. Dit is immers een van de eisen waar fitnesscentra van de gemeente aan moet voldoen.”

1 juli weer open

De boodschap dat fitnesscentra vanaf 1 juli – in plaats van de oorspronkelijke 1 september – weer open mogen werd positief ontvangen. Wel zijn beide ondernemers het erover eens dat het ook prima op 1 juni had gekund. De centra voldoen aan de voorwaarden, de protocollen liggen klaar. Sport en bewegen draagt immers bij aan de fitheid en gezondheid van mensen. Te weinig bewegen heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Of zoals Frank Klein zegt: ‘van stilzitten ga je roesten’.

Tom van der Kolk vraagt zich af of het op deze manier tot 1 september vol te houden zou zijn geweest: “Niet zozeer financieel gezien, maar vooral ten opzichte van andere branches die wel open mogen en bovenal het gemis van sociaal contact. Bij ons sporten veel ouderen en zij willen juist graag bewegen omdat dat goed voor hen is.” Maar Frank concludeert nogmaals dat 1 juli een stuk beter is dan 1 september. Wel is dan de vraag wie er weer komt sporten, want er heerst ook angst bij sommige leden. “We hebben best veel mensen die hun abonnement hebben bevroren, omdat ze eerst zeker willen weten dat het in hun beleving veilig genoeg is.” Op de vraag of dit ‘het nieuwe normaal’ is, antwoordt Frank Klein vastberaden van niet: “Ik denk eerder dat dit het tijdelijke abnormaal is, totdat er een vaccin beschikbaar is.”

Blijvende veranderingen

Tom van der Kolk schat in dat een aantal nieuwe initiatieven in de toekomst kans heeft om te blijven. Zoals online vergaderen met het personeel van het fitnesscentrum. “Dat is toch wel heel handig en efficiënt. Ook merken we dat mensen het fijn vinden om buiten te sporten, we hebben ook al de vraag gekregen of we dat blijven doen. Daar gaan we aan meewerken. Daarnaast overwegen we om een online combinatiepakket samen te stellen, omdat ook daar nog behoefte aan lijkt te zijn.”

Teamwork

De boodschap van Frank Klein richting andere ondernemers in de fitnessbranche is duidelijk: “Wees proactief. Focus niet teveel op wat niet kan, ga vooral bezig met overleven en wacht niet te lang af. Je hebt het niet altijd in de hand, maar probeer door te pakken en te doen wat wél binnen je macht ligt.”

Tot slot geeft Frank aan dat zijn team een essentiële factor is binnen dit alles. “Het is me opgevallen dat in zulke tijden de juiste mensen boven komen drijven. Ik was al trots op mijn team, maar dat ben ik nu al helemaal. Als je goed bent geweest voor de mensen, zijn de mensen er ook voor jou. Zonder hen doe je niets, uiteindelijk moet je het echt samen met je team doen.”


Artikelen uitgelicht


Vitale sportsector
Sportaanbieders
public, professional
beleidsontwikkelingen