Sluiten

Veilig achterop de fiets met spaakafschermers

Artikel

Publicatiedatum 30 april 2015

Bij veiligheid op de fiets denken we al snel aan het leren van de verkeersregels, goed links en rechts kijken, zichtbaarheid in het verkeer en het dragen van een fietshelm. Maar er is één ding dat we massaal vergeten en dat jaarlijks voor veel (onnodige) ongelukken zorgt: spaakafschermers.

Om precies te zijn, wordt maar liefst 53% van de kinderen achterop gezet op een fiets zonder spaakafschermers. Dit maakt een snel ritje naar de supermarkt voor hen erg gevaarlijk. Een kindervoetje kan makkelijk tussen de spaken van het draaiende wiel terecht komen, met nare open botbreuken als gevolg.

Een kinderzitje maakt het voor je kind al een stuk veiliger om achterop de fiets te zitten, maar veel ouders gebruiken nog oude zitjes.

Kinderzitjes van voor 2004 hebben nog geen spaakafscherming. Bovendien worden de voetriempjes vaak niet (goed) vastgemaakt.

Fiets je af en toe met je kindje achterop, investeer dan dus in een veilige fiets met zitje. Spaakafscherming kan op de fiets worden geplaatst, maar ook een kinderzitje van maximaal 10 jaar oud is een veilige optie.

Zitjes met spaakafscherming zien er zo uit:

fietszitje met spaakafschermers
Foto: fiets-zitje.nl

Plaats je de spaakafscherming liever op je fiets? Dan ziet dat er zo uit:

spaakafscherming achterwiel fiets
Foto: mamazoekt.nl

Waar je voorkeur ook naar uit gaat, voorkom een spoedrit naar het ziekenhuis door ervoor te zorgen dat je kind veilig achterop de fiets zit.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.