Sluiten

Veel speeltuinen slecht voor motorische ontwikkeling

Artikel

Publicatiedatum 3 mei 2015

Speeltuinen zijn de laatste tijd steeds meer in opspraak. Eerder schreven wij al over het steeds veiliger maken van speeltuinen en of dat eigenlijk wel een goed idee is. Nu is er een ook een nieuw onderzoek dat concludeert dat symmetrische speeltuinen en gebrek aan variatie in speeltuinen de motorische ontwikkeling van kinderen niet ten goede komen.

Rob Withagen, bewegingswetenschapper van de Rijksuniversiteit Groningen en UMCG, onderzocht de voor- en nadelen van variatie en symmetrie in een speeltuin. Volgens Withagen is alles gelijk in een speeltuin. De afstand tussen de sporten van een klimrek, springblokken en de touwen van een touwladder zijn allemaal hetzelfde. ‘Kinderen zouden juist uitgedaagd moeten worden op speeltoestellen, maar in Nederland is alles in de speeltuin symmetrisch’.

Om erachter te komen wat de voorkeur van kinderen is, liet Withagen kinderen in een symmetrisch speeltuin spelen en vervolgens zelf springblokken verplaatsen. ‘Zodra kinderen mochten spelen in een doorsnee speeltuin, waren zij eerder geneigd voor de makkelijke weg te kiezen’, vertelt Withagen. Wanneer de kinderen zelf de springblokken mochten rangschikken, kozen de kinderen er zelf voor om een uitdagender parcours te maken.

Lees meer

Bron

Lees hier het originele artikel op de website van de Nationale Onderwijsgids.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.