Alles over sport logo

Veel alcohol is slecht voor spierherstel

Het drinken van 12 alcoholhoudende dranken na inspanning onderdrukt de spiereiwitsynthese aanzienlijk, zelf wanneer atleten eiwitten innemen. Dit verstoort het herstel en het trainingseffect.

Bij veel (team)sporten is het gebruikelijk na de training of wedstrijd nog even in de bar te blijven hangen voor een biertje. Tijdens deze zogenaamde ‘3e helft’ drinken atleten vaak meer dan ze denken. Ook op nationaal niveau is dit zeker niet uitzonderlijk. Hoewel eigenlijk iedereen het idee heeft dat het drinken van alcohol niet de ideale herstelstrategie is, blijkt dat er op dit gebied weinig onderzoek is uitgevoerd. Met betrekking tot spierherstel is het bekend dat het na inspanning wenselijk is eiwitten in te nemen. Eiwitten zijn namelijk een essentiële bouwstof voor spieren. De spiereiwitsynthese na inspanning is dan ook een veelgebruikte maat voor het herstel na inspanning. Een groep voedingswetenschappers uit o.a. Australië en Canada heeft nu onderzocht wat het effect is van het innemen van alcohol op de spiereiwitsynthese na inspanning.

Grote hoeveelheid alcohol

Aan de studie van Parr en collega’s namen 8 mannelijke recreatieve atleten deel. Zij voerden 3 keer een gestandaardiseerde training uit die bestond uit een kracht-, een duur- en een sprintonderdeel. De voeding die de atleten na de training kregen was verschillend. Eenmaal kregen de atleten 2 keer 25 gram eiwitten. Eenmaal kregen ze 1,5 gram zuivere alcohol per kilogram lichaamsgewicht, aangevuld met een hoeveelheid koolhydraten om evenveel energie binnen te krijgen als bij de inname van eiwitten. Tenslotte kregen ze eenzelfde hoeveelheid alcohol in combinatie met de eiwitten. De hoeveelheid alcohol kwam overeen met ongeveer 12 standaardglazen drank. De atleten kregen 2 uur na de training tevens een standaardmaaltijd die 1,5 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht bevatte. Na de training is op meerdere tijdstippen bloed afgenomen. Daarnaast zijn 2 en 8 uur na de training spierbiopten genomen uit een bovenbeenspier (m. vastus lateralis).

Uit een analyse van het afgenomen bloed blijkt dat er door de alcohol slechts iets minder eiwitten zijn opgenomen. Uit de spierbiopten blijkt echter dat de ingenomen alcohol de spiereiwitsynthese aanzienlijk onderdrukt. De alcohol in combinatie met de koolhydraten leidde tot 37% minder synthese en de alcohol met eiwitten tot 18% minder synthese, dan na het innemen van alleen eiwitten.

Conclusie

De studie van Parr en collega’s laat heel duidelijk zien dat veel alcohol na inspanning een slechte keuze is. Ook als de alcoholinname gepaard gaat met een voedselinname die wat eiwitten en koolhydraten betreft aan de richtlijnen voldoet, onderdrukt de alcoholconsumptie de spiereiwitsynthese aanzienlijk. Hoewel het langetermijneffect in deze studie niet is onderzocht, is het zeer waarschijnlijk dat minder spiereiwitsynthese tot een slechter herstel leidt en dus uiteindelijk ook tot een slechtere trainingsadaptatie. Hoewel de alcoholinname in deze studie erg hoog was, zal ook minder alcohol de spiereiwitsynthese onderdrukken, zij het in mindere mate. Mocht een atleet na de wedstrijd toch enkele biertjes willen drinken, dan moet hij er in ieder geval op letten dat hij ook voldoende eiwitten binnen krijgt.

Bron

  1. Parr EB, Camera DM, Areta JL, Burke LM, Phillips SM, Hawley JA, Coffey VG (2014) Alcohol ingestion impairs maximal post-exercise rates of myofibrillar protein synthesis following a single bout of concurrent training. PLoS One 9(2): e88384

Thema

Onderwerpen

Dit artikel is ook getoond op Topsporttopics.nl

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Factsheet koudwaterbad

Topsport
public, professional
samenvatting
effecten op prestatie