Sluiten

Variatie bij de afzet kan wellicht goed zijn voor de schoonspringprestatie

Artikel

Geplaatst op 7 juli 2014

Geplaatst op 7 juli 2014

Na 12 weken training waarbij 4 schoonspringsters ook bij een minder goede afzet toch complexe sprongen uitvoerden, verbeterde hun prestatie. Hoewel deze verandering in trainingsopzet een positief effect lijkt te hebben, is het onduidelijk wat de oorzaak hiervan precies is, omdat een controlegroep in deze studie ontbrak.

In veel sporten zoals schoonspringen komen zeer complexe bewegingen voor. Voor een perfecte sprong zijn bijvoorbeeld een optimale aanloop en afzet van belang. Schoonspringers breken tijdens de training gemiddeld 17% van hun sprongen voortijdig af (het zogenaamde “balken”), als zij denken dat hun afzet niet optimaal was. Er zijn echter ook aanwijzingen dat atleten juist door variatie in hun beweging hun prestatie kunnen verbeteren. Of dit ook geldt voor getrainde schoonspringsters is door Australische onderzoekers getest.

Trainen op variatie

In deze studie zijn 4 Australische Olympische schoonspringsters gevolgd (gemiddeld 20 jaar). Het percentage afgebroken sprongen en de prestatie zijn voorafgaand en aan het eind van een 12-weken durende trainingsperiode bepaald. Tijdens de periode moesten de atletes zo min mogelijk sprongen afbreken. Bewegingsanalyses van de variatie in aanloop, afzet en lichaamshouding tijdens de afzet en de sprong zijn voor en na de trainingsperiode uitgevoerd. Voorafgaand aan de trainingsperiode braken de atletes tussen de 13 en 21% van de sprongen tijdens trainingen af. Na de training was dat verminderd tot 0 tot 5%. De variabiliteit in bewegingen nam bij alle atletes toe. Na de 12-weken training verschilden de voorwaartse sprongen meer in bijvoorbeeld lichaamshoek bij de afzet dan voordien. De prestaties waren juist stabieler geworden. Voor de training scoorden de atletes bij een gesimuleerde wedstrijd tussen de 4 en 8 punten voor hun sprongen (van de 10), maar na de training presteerden zij constanter en was dit 7 tot 8,5 punten. Als controlemeting gebruikten de onderzoekers een achterwaartse sprong. De atletes kregen voor deze sprong niet de instructie om deze zo min mogelijk af te breken. De prestaties bij deze achterwaartse sprongen waren niet veranderd na de training ten opzichte van ervoor.

Conclusie

Het minder vaak afbreken van een voorwaartse sprong tijdens een training lijkt dus een positief effect te hebben op de prestatie. Of dit komt door meer variatie in de afzet, het realiseren van meer sprongen tijdens de training of een andere factor is helaas niet te zeggen, omdat in deze studie een controlegroep ontbrak, en de onderzoeksgroep erg klein was. Hoewel de methode van dit onderzoek wel iets te wensen overlaat, lijkt het nuttig dat schoonspringsters leren om minder vaak hun sprongen tijdens de training af te breken. Een positief effect van het doorspringen bij een imperfecte afzet treedt waarschijnlijk ook op bij andere sporten zoals turnen en trampolinespringen.

Barris S, Farrow D, Davids K (2014) Increasing functional variability in the preparatory phase of the takeoff improves elite springboard diving performance. Res. Q. Exerc. Sport, 85:97-106
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.