Alles over sport logo

v.v. Angerlo Vooruit pakte eerst energieverbruik aan, nu het afval

22 april 2021 vindt voor de tweede keer de uitreiking plaats van de award voor ‘Duurzame Sportaccommodatie van het Jaar’. Aanmelden kan nog tot 12 maart. Vorig jaar wonnen een Zeeuwse en een Achterhoekse voetbalvereniging. Hoe is het nu met deze clubs? Kenniscentrum Sport & Bewegen bezocht ze beide. 

Voetbalvereniging Angerlo Vooruit, in de Achterhoek, won in 2020 de titel ‘Beste Initiatief Duurzaamheid’. Een aanmoedigingsprijs voor de concrete ambities, die intussen zijn gerealiseerd. Kenniscentrum Sport & Bewegen spreekt een jaar later met voorzitter Dirk Willem Tiecken.

Met de titel verdienden jullie ook een cheque van € 2.000. Waar hebben jullie het geld in geïnvesteerd? 

“We hebben het gebruikt voor de aanschaf van units om warmte terug te winnen. Eén in het kantinegebouw en één in het kleedkamergebouw. We hadden deze investeringen al begroot, dus het gewonnen bedrag was een heel fijn extraatje.” 

Hebben jullie nog andere verduurzamingsinvesteringen gedaan, afgelopen jaar?

Dirk Willem voor het nieuwe kleedkamergebouw

“In september 2019 waren we al begonnen met de bouw van het nieuwe clubhuis. Nu hebben we ook een nieuw kleedkamergebouw met zonnepanelen op het dak. Bij beide gebouwen hebben we veel hergebruik van materialen toegepast en in het voorjaar is het opgeleverd. Omdat in de maanden daarna helaas weinig gevoetbald kon worden, hebben we toen de laatste punten afgerond. De gebouwen zijn eigendom van onze vereniging. De grond huren we van de gemeente Zevenaar, die het pacht van het kasteel van Bingerden. Dat moet ook verduurzamen, dus de eigenaren van het kasteel zijn op bezoek geweest om meer te horen over onze aanpak.

“Het onderhoud van de sportvelden, van natuurgras, ligt bij gemeente. We hebben een trouwe groep vrijwilligers – de VUT-ploeg – die ervoor zorgen dat de velden bladvrij blijven. Ook hebben zij met vele andere vrijwilligers en de sponsoren enorm geholpen met de nieuwbouw en verbouwing.”

Wat heeft de prijs jullie gebracht? Hebben jullie veel reacties gekregen? 

“We hebben veel leuke reacties gehad van onze leden. Ook hebben we meerdere journalisten op bezoek gehad van lokale media en het AD. Wat me iets tegenviel, is dat we niet zijn benaderd door andere sportclubs. We kunnen juist veel leren van elkaar. Wij zijn zelf afgelopen jaren bij meerdere clubs langsgegaan, zowel in de regio als wat verder weg. Zo kregen we onder andere van DZC’68 uit Doetinchem het advies om een ESCo [Energy Service Company] op te richten. Dat is voor ons de moeite waard geweest.” 

5 maart 2020 nam je de prijs in ontvangst, vlak voor de eerste lockdown. Hoe is het jullie vergaan in coronatijd?

“We openden ons nieuwe clubhuis in maart, maar dat was van hele korte duur. Een flinke domper. Toch hebben we in de zomer de deuren kunnen opengooien. Zeker met het mooie weer hebben onze leden kunnen genieten van het nieuwe terras. Iedereen voelde zich gelijk weer thuis.”

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst? 

“Wat betreft energieverbruik zijn we voor nu klaar. De financiering lossen we de komende tien jaar af en dan worden onze kosten nog lager. We hebben een aantal jaar de contributie voor onze leden niet hoeven verhogen. Dat willen we graag zo houden. We hebben nog meer plannen. We scheiden ons afval al, maar daar kunnen we nog stappen in maken. Ook maken we de club rookvrij. We zullen buiten één rookplek creëren, want als je het overal verbiedt, gaan rokers bij de ingang van het sportpark staan. Dat is precies waar alle kinderen en bezoekers langs moeten.

“Voor ons is de sportaccommodatie meer dan alleen een plek om te voetballen. Dit wordt een plek om te ontmoeten en bewegen voor iedereen. We hebben afgelopen jaar een jeu-de-boulesbaan aangelegd. Voor leden gratis, niet-leden betalen een kleine bijdrage. De baan wordt al goed gebruikt. Ook hebben we een pannaveldje en een beachvolleybalveld erbij gekregen. Zodra het kan, organiseren we toernooien, evenementen, zeskampen, noem maar op. Dan komt er weer leven in de brouwerij.”

Het pannaveldje, jeu de boule baan en het nieuwe clubhuis


Dit artikel is ook getoond op Duurzamesportsector.nl

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Vitale sportsector
Sportaanbieders
Voetbal
public, professional
praktijkvoorbeeld
duurzaamheid, sportbestuur