Sluiten

Twijfels over effecten van bittere drank

Artikel

Geplaatst op 6 november 2014

Geplaatst op 6 november 2014

Het spoelen van de mond met de bitter smakende stof quinine zonder de vloeistof door te slikken, leidt niet tot een prestatieverbetering. Uit een eerdere studie van deze auteurs bleek echter dat het spoelen én doorslikken van een bittere drank wel kan leiden tot een betere sprintprestatie.

Mondspoeling

Sommige onderzoekers veronderstellen dat het spoelen van de mond met zoet smakende dranken de sportprestatie kan bevorderen (zie bijvoorbeeld hier). Omdat in die gevallen de drank niet ingeslikt is, lijkt de smaaksensatie en niet de ingeslikte calorieën verantwoordelijk te zijn voor de prestatieverbetering. Deze onderzoekers nemen aan dat dit zou kunnen komen door activatie van bepaalde delen in de hersenen. Gam en collega’s hebben onlangs aangetoond dat het spoelen en vervolgens doorslikken van een bittere stof de sprintprestatie kan verbeteren (zie hier). De Canadese onderzoekers hebben nu hun studie herhaald om te zien of het spoelen maar vervolgens niet doorslikken van een bittere drank effect heeft op een sprintprestatie.

Quinine, water of glucose

Twaalf getrainde wielrenners (gemiddeld 27 jaar, VO2max van 61,3 ml/kg.min) deden mee aan deze studie. Na het vaststellen van hun gevoeligheid voor de smaken bitter en zoet, deden zij 4 maal (met steeds 7 dagen ertussen) een “all-out” sprinttest van 30 seconden op een ergometerfiets. Behalve in de controlesituatie, waarin de deelnemers niet mochten spoelen, kregen de wielrenners vlak voor de fietstests 25 ml drank en moesten daarmee hun mond 10 seconden spoelen om vervolgens de drank weer uit te spugen. Deze dranken waren water zonder toevoegingen, een glucosedrank (7,1% glucose), en een met quinine (10 mM) bitter gemaakte drank.

Uit de resultaten bleek geen verschil tussen de 4 situaties in het gemiddelde vermogen dat de wielrenners leverden tijdens de 30 seconden sprint (namelijk 888 W, 873 W, 885 W en 873 W voor respectievelijk de quinine-, controle-, water- en glucosespoeling). Ook was er geen verschil in hartfrequentie, bloedglucosewaarden of het subjectieve gevoel van vermoeidheid (RPE) van de wielrenners.

Conclusie

Het spoelen van de mond met een bittersmakende stof leidde in deze studie niet tot een verbetering van de 30 seconden sprintprestatie. In de voorgaande studie van dezelfde auteurs is bij dezelfde fietstest wel een positief effect gevonden na het spoelen en doorslikken van quinine. Het is echter niet duidelijk of het wel of niet doorslikken van de stof bepalend is voor het effect: het wel doorslikken van een bittere drank is in deze studie niet onderzocht. Het is mogelijk dat een andere, onbekende, factor verantwoordelijk is voor de tegenstrijdige resultaten in de studies naar het effect van een bitter smakende stof op de sprintprestatie.

Gam S, Tan M, Guelfi KJ, Fournier PA (2014) Mouth rinsing with a bitter solution without ingestion does not improve sprint cycling performance. Eur. J. Appl. Physiol., DOI 10.1007/s00421-014-2987-6
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.