Sluiten

Toprugbyspelers kijken strategisch vanuit de derde persoon

Artikel

Geplaatst op 12 december 2011

Geplaatst op 12 december 2011

Rugbyspelers moeten tijdens wedstrijden op de hoogte zijn van de posities van teamgenoten en tegenstanders, zowel dichtbij maar ook verder weg. Tevens moeten ze de balbaan in kunnen schatten en beslissen wanneer ze met de aanval kunnen beginnen.

Toprugbyspelers hebben overzicht nodig. Dit overzicht kunnen ze krijgen door vanuit een derde persoon te kijken; van een afstand kijken ze naar zichzelf en de andere spelers op het veld. Door vanuit een derde persoon het veld te kunnen overzien, weet de speler wat er op het veld gebeurt en waar mede- en tegenspelers staan. Sekiguchi et al. onderzochten of toprugbyspelers andere hersenactiviteit lieten zien bij een taak waarbij de omgevingsbewustheid van de deelnemers werd getest. Activiteit in andere hersengebieden zouden volgens de auteur wijzen op het gebruik van een andere strategie; kijken vanuit de derde persoon.

In de studie van Sekiguchi et al. werden 16 Japanse toprugbyers en 20 universitaire studenten (gemidddeld 26 en 27 jaar) onderzocht. Allen waren rechtshandig. De deelnemers voerden een 3-dimensionale mentale rotatietaak uit. De deelnemers kregen 30 keer twee 3-dimensionale blokken te zien. Ze moesten aangeven of de twee figuren hetzelfde waren of gespiegeld. Tijdens deze taak werd de hersenactiviteit gemeten. De reactietijden en het aantal correcte antwoorden werden bijgehouden.

De toprugbyspelers lieten, in tegenstelling tot de studenten, activiteit zien in de hersengebieden die bekend staan als gebieden voor omgevingsbewustheid, inbeelding en globale positiebepaling. Volgens de auteurs wijst dit erop dat toprugbyers kijken vanuit een derde persoon. Er werden geen verschillen gevonden in de accuraatheid en reactiesnelheid tussen de studenten en de rugbyspelers. Sekigushi et al. geven aan dat op basis van deze resultaten niet kan worden bepaald of het gebruik van de derde persoon aangeboren of aangeleerd is.

De scores op de 3-dimensionale test waren slecht met een accuraatheid van slechts 60% voor beide groepen. Ondanks dat er verschillen zijn gevonden in de activiteit van hersengebieden, scoren de rugbyspelers niet beter. De vraag is dan ook of de 3-dimensionale mentale rotatietaak wel een geschikte taak is om ruimtelijk inzicht te testen. Ook is een wedstrijdsituatie erg verschillend van de gebruikte taak. Daarnaast is het mogelijk dat toprugbyspelers tijdens een wedstrijd gebruik maken van spelsituaties die tijdens trainingen intensief zijn getraind. Er zou dan geen sprake zijn van het inzetten van een strategie, maar van afgesproken spelcombinaties. Bij het inzetten van een andere en betere strategie zou het ook aannemelijk zijn dat de score op een taak beter is. Ook dat is in deze studie niet het geval.

Met de resultaten van deze studie moet erg voorzichtig worden omgegaan. De koppeling van hersenactiviteit en gebruikte strategieën is een complex onderwerp. Sakiguchi et al. gebruiken één test die volgens deze auteurs de oplossing biedt. In werkelijkheid zijn er echter nog veel onduidelijkheden op dit wetenschapsgebied.

S. (Susan) Vrijkotte; met dank aan Dr. J. (John) van der Kamp

Sekiguchi A, Yokoyama S, Kasahara S, Yomogida Y, Takeuchi H, Ogawa T, Taki Y, Niwa S-I, Kawashima R (2011) Neural bases of a specific strategy for visuospatial processing in rugby players. Med. Sci. Sports Exerc., 43: 1857-1862.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.