Sluiten

Top 10 ambitie

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 27 december 2015

Spreekt Nederland een woordje mee over de grens? Ofwel, als het gaat om sport: hoeveel medailles worden veroverd bij olympische sporten? Hoe verhoudt dat aantal zich tot dat van andere landen op de internationale medaillespiegel? Je vindt de antwoorden hier. En ook de antwoorden op vragen over paralympische sporten. Wil je weten hoe goed we het gedaan hebben op de afgelopen Spelen? Klik dan op Olympische Spelen of Paralympische Spelen om het resultaat te zien.

Op 1 januari 2017 stond Nederland op een gedeelde 7e plaats op de internationale medaillespiegel voor Olympische sporten. Voor Paralympische sporten was dit de 8e plaats. Deze zogenoemde relatieve medaillespiegel wordt samengesteld aan de hand van het totaal aantal gewonnen medailles door Nederlandse sporters op de Olympische of Paralympische Spelen, maar ook de gewonnen medailles voor Olympische disciplines op wereldkampioenschappen.

Trend: Plaats Nederland op internationale medaillespiegel stabiel

Tussen 2001 en 2017 is de plaats van Nederland op de internationale medaillespiegel voor Olympische en Paralympische sporten relatief stabiel. Vanaf 2007 is er data beschikbaar over de prestaties van de Paralympische sporters in de disciplines op de wereldkampioenschappen. De achtste positie van Paralympische sporters op 1 januari 2017 is de beste notering sinds 2007. Olympische sporters stonden er op 1 januari 2015 het best voor sinds 2001 met een zesde plaats op de internationale medaillespiegel.

Bron: Gracenote/NOC*NSF 2016; Het gaat om de positie op 1 januari van het betreffende jaar.

23e plaats voor jeugd op de internationale medaillespiegel 

Op 1 januari 2017 stond Nederland op de 23e plaats op de internationale medaillespiegel voor Olympische sporten. Dit is gebaseerd op het totaal aantal gewonnen medailles (goud, zilver en brons) behaald tijdens Wereld Junior Kampioenschappen (WJK’s) in 2016. Wat betreft Europese kampioenschappen, behaalden Nederlandse jeugdsporters ook een 23e plaats op de medaillespiegel. Dit is gebaseerd op het totaal aantal gewonnen medailles tijdens Europese Junior Kampioenschappen (EJK’s) voor Olympische sporten in 2016.

Focus op ontwikkeling van jeugdige sporters

De focus bij talentontwikkeling ligt op het ontwikkelen van de jeugdige sporter en niet (zozeer) op presteren zoals bij de senioren. Per sport verschilt het of EJK’s en WJK’s ‘ervaringsevenementen’ of ‘prestatie evenementen’ zijn. De voorspellende waarde van prestaties op jeugdevenementen voor toekomstige prestaties verschilt per sport en per evenement.

Bron: Gracenote/NOC*NSF 2016
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.