Sluiten

Tips voor een kind vol zelfvertrouwen!

Tips

Publicatiedatum 22 mei 2015

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is belangrijk voor je kind. En laat sport nu een goed middel zijn om zelfvertrouwen te kweken. Maar moet je je kind pamperen of pushen? Het beste is om je kind te ondersteunen zodat het meer vertrouwen in zichzelf krijgt en met lastige dingen om kan gaan. En als het niet lukt, probeer je het gewoon nog een keer. Deze simpele tips helpen je kind om meer zelfvertrouwen op te bouwen.

1. Ze kunnen het zelf en anders is het ook niet erg

Geef je kind de kans te laten zien wat hij of zij zelf kan. Laat hem of haar taken uitvoeren zonder dat jij alles continu controleert. Vertrouw er bijvoorbeeld op dat je kind de sporttas zelf kan inpakken en alles erin zit. Zo geef je je kind verantwoordelijkheid en vertrouwen. Dat draagt bij aan een positief zelfbeeld.

En een positief zelfbeeld is het begin van grenzen durven verleggen, fouten durven maken en trots zijn op je eigen ontwikkeling! Los dus niet gelijk alles op voor je kind, maar geef je kind wel het gevoel dat hij of zij altijd op je terug kan vallen.

2. Focus op wat er goed gaat

We zijn vaak geneigd meer te letten op wat er niet goed gaat. Probeer niet meteen te reageren wanneer er iets niet goed gaat. Besteed er alleen aandacht aan als het echt nodig is. Een pass missen of een oefening niet helemaal juist uitvoeren zijn geen dingen waarover je je hoeft op te winden.

Je kunt wel altijd bespreken wat er niet goed is gegaan en hoe dat de volgende keer beter kan. Grijp ook elke kans aan om positief te reageren op wat er wel goed gaat. Het geven van een compliment geeft je kind een goed gevoel en de drive om het een volgende keer weer zo goed te doen!

Dit artikel is overgenomen met toestemming van TV Sportplezier.

Lees meer

Overige tips hoe kinderen meer zelfvertrouwen krijgen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.